8 oboljenja koja utiču na seksualno zdravlje muškaraca

Smatra se da je, u deset do dvadest odsto slučajeva, uzrok erektilne disfunkcije u psihičkim faktorima . Oni se najčešće odnose na anksioznost i depresiju, ali nije zanemarljiv ni značaj drugih faktora.

Međutim, šta je sa ostalih 80 do 90 procenata? Već znamo da uzroci erektilne disfunkcije u domenu telesnog zdravlja mogu biti razni, a sada ćemo navesti 8 oboljenja – uključujući i jedno mentalno – koja mogu negativno da se odraze na seksualno zdravlje muškaraca.

  1. Srčana oboljenja

O povezanosti srčanih oboljenja, odnosno bolesti krvotoka i erektilne disfunkcije već smo pisali . Stvar je u tome što bilo koje oboljenje koje dovodi do sužavanja krvnih sudova, može dovesti i do erektilne disfunkcije. Da bi do erekcije došlo, protok krvi kroz organizam mora da bude neometan, pa je stoga jasno kolika je uloga srca, odnosno krvotoka u ovom procesu. To je ujedno i razlog zašto su pušenje, visok krvni pritisak i, jednom rečju, srčana oboljenja pravi neprijatelji erekcije.

  1. Dijabetes

I ovo hronično stanje čest je uzrok problema sa potencijom. Dijabetes je snažan faktor rizika za razvoj erektilne disfunkcije zato što može da utiče na krvne sudove i nerve koji su biti za postizanje i održanje erekcije. Jedna studija je pokazala da ED počne oko petnaest godina ranije za muškarce sa dijabetesom u odnosu na one koji nemaju dijabetes. Takođe, ona je oko četiri puta češća kod muškaraca sa ovim stanjem. Lečenje dijabetesa najčešće, pored lekova ili insulina, podrazumeva i promenu životnih navika , što se pozitivno odražava i na potenciju.

  1. Gojaznost

Prekomerna telesna težina, odnosno gojaznost, na više načina utiče na potenciju. Od psihološkog aspekta koji se sastoji od stida u vezi sa sopstvenim telom, pa sve do posledica koje gojaznost može imati, a među kojima su upravo pomenuta srčana oboljenja i dijabetes, što su sve faktori rizika za pojavu erektilne disfunkcije. Gojaznost je takođe povezana i sa niskim nivoom testosterona , što može dodatno doprinositi problemima sa potencijom.

  1. Upalni procesi

Oboljenja kao što su reumatoidni artritis mogu dovesti do problema sa potencijom. Sistemski upalni procesi koje uzrokuje ovo oboljenje mogu dovesti do sužavanja krvnih sudova i na taj način otežati ili čak potpuno omogućiti dotok krvi do penisa , što je neophodan činilac erekcije. Zato potenciju mogu, u ovakvim slučajevima, pospešiti upravo tretmani usmereni na otklanjanje upalnih procesa u organizmu.

  1. Depresija

Muškarci koji se bore sa depresijom neretko imaju i probleme sa potencijom. Ovde je često veoma teško otkriti šta je uzrok, a šta posledica – da li erektilna disfunkcija izaziva, odnosno održava depresiju , ili je depresija ta koja izaziva erektilnu disfunkciju (uključujući tu i lekove za njen tretman). Depresija, kao poremećaj raspoloženja sa snažnim uticajem na život osobe koja se sa njom bori, može da smanji ili čak potpuno eliminiše seksualnu želju .

  1. Bolesti desnih

Oralna higijena važan je preventivni faktor za erektilnu disfunkciju. Postoje istraživanja koja su pronašla vezu između bolesti desnih i erektilne disfunkcije, što znači da briga o sopstvenoj oralnoj higijeni takođe može da utiče na razvoj ovog stanja. U jednom manjem istraživanju pokazano je da je 80 odsto muškaraca sa intenzivnom erektilnom disfunkcijom ima i hronično oboljenje desni. Potrebno je još podataka da bi se mogli izvlačiti valjani zaključci o njihovoj povezanosti, ali vođenje računa o zdravlju je svakako dobra strategija za prevenciju ED, a u nju spada i adekvatna oralna higijena.

  1. Sindrom nervoznih nogu

Nedavno objavljena studija u Sleep žurnalu pokazala je da muškarci koji iskuse epizode sindroma nemirnih nogu 15 ili više puta mesečno imaju za 78 odsto veću šansu za pojavu erektilne disfunkcije nego muškarci koji nemaju ovaj sindrom. Smatra se da je ovo stanje povezano sa dopaminom, odnosno sa njegovim niskim nivoom. U kombinaciji sa nedostatkom sna može voditi u depresiju i nizak nivo testosterona, što je, dalje, potencijalni put ka erektilnoj disfunkciji.

  1. Apneja u snu

Jedno sveže istraživanje sa Maunt Sinai medicinskog centra u Njujorku, SAD pokazalo je da muškarci sa intenzivnom erektilnom disfunkcijom imaju veći rizik za razvoj apneje u snu, stanja koji je glavni krivac za hrkanje i pospanost u toku dana. Ova dva stanja povezana su tako što abnormalni periodi disanja tokom sna, što je inače primarna odrednica ovog stanja, podižu rizik od visokog krvnog pritiska, srčanih oboljenja i hroničnog umora. Dobra vest je da tretman ovog stanja kao ishod neretko ima i rešavanje problema sa potencijom.

* * *

Sva ova oboljenja samo su još jedan podsetnik više zašto bi trebalo najpre raditi na prevenciji pojave erektilne disfunkcije, što se prevashodno postiže adekvatnim životnim navikama. Isto tako, ako je problem već uzeo maha, povratak na pravi put u smislu uravnotežene ishrane , fizičke aktivnosti , prestanka pušenja i/ili ekscesivnog uzimanja alkohola ili drugih psihoaktivnih supstanci doprineće njegovom rešavanju.

Једно мишљење на „8 oboljenja koja utiču na seksualno zdravlje muškaraca“

  1. Повратни пинг: Srdjan (19 god.) - Erekcija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.