10 neobičnih činjenica o penisu

Koliko god mislili da znate o muškom polnom organu, sigurno da postoji još nešto što možete da saznate. Poznavanje anatomije sopstvenog tela i načina na koje ono funkcioniše važno je za očuvanje zdravlja, a kada je reč o penisu, predstvaljamo vam 10 neobičnih činjenica koje nećete pročitati u školskim udžbenicima.

 1. Pre Viagre koristili su se – majmunski testisi

Problemi sa erektilnom disfunkcijom mnogo su stariji od savremenih lekova za njen tretman. I ne tako davno – dvadesetih godina prošlog veka – lekari su bili u potrazi za lečenjem impotencije i eksperimentisali su sa takovaznom ksenotransplantacijom – hirurškim presađivanjem organa sa životnja na ljude, a u ovom slučaju – testisa od koza, šimpanzi i babuna. Ovoj proceduri podvrgle su se hiljade muškaraca, a najveći problem bio je u tome što ona nije funkcionisala.

 1. Fetusi imaju erekciju 

Ultrazvučni pregledi muške dece dok su još u stomaku pokazuju da čak i u ovoj fazi razvoja oni imaju erekciju.

 1. Penis može da se polomi

Statistike pokazuu da čak oko 200 Amerikanaca i 30 do 40 Britanaca godišnje polomi svoj penis. To se uglavnom desi tokom agresivnog seksa ili masturbacije, ali još jedan način je – padanje sa kreveta dok je penis u erekciji. No, šteta obično nije nepopravljiva, a lečenje podrazumeva mirovanje u trajanju od oko mesec i po dana, uz obaveznu imobilizaciju.

 1. Svaki penis je najpre bio klitoris 

Iako zvuči kao naučna fantastika, objašnjenje je sledeće: svaki penis tokom embrionalnog razvoja u materici je najpre klitoris, nakon čega polni hormoni „odluče“ da će embrion biti muškog pola. Otud i ogromna fizička sličnost između ova dva organa.

 1. Crveno meso kvari ukus sperme

Asparagus je do sada bio najveći krivac lošeg ukusa spermne, a sada znamo da crveno meso i mlečni proizvodi takođe dovode do njenog lošeg ukusa.

 1. Ejakulat ima izuzetno malo kalorija

…čak sedam, poput jedne šolje svežeg spanaća.

 1. Obrezivanjem do prevencije masturbacije?

Francuski kralj Luj XVI bio je obrezan zato što mu je prepucijum bio preuzak, a nije prošlo mnogo vremena dok je obrezivanje postalo popularno među aristokratijom. No, ono što je doprinelo najvećoj popularizaciji obrezivanja jeste strah od masturbacije, koji je u XIX veku zahvatio srednju klasu sa obe strane Atlantskog okeana. Smatralo se da uklanjanje prepucijuma dovodi do sprečavanja masturbacije, a uz to je trebalo i da leči mokrenje u krevet i brojna druga stanja.

 1. U kakvoj su vezi testisi i preljuba?

Jedno sociološko istraživanje pokazalo je da su muškarci sa velikim testisima češće neverni svojim partnerkama u odnosu na muškarce sa manjim testisima.

 1. Znate li šta je Lorena Bobit efekat?

Kada je Lorena Bobit svom mužu Džonu odsekla penis, to je vrlo brzo doprinelo širenju ove pojave. Žene su, od Kine do Perua, sa epicentrom na Tajlandu, sledile njen primer. Procenjuje se da je krajem prošlog milenijuma zabeleženo više od hiljadu slučajeva odsecanja penisa, a procenjuje se da je broj muškaraca koji su preživeli ovo traumatično iskustvo veći, samo da o tome biraju da ne govore.

 1. Najveći penis na svetu

Nije u pitanju lovačka priča, već medicinski potvrđen podatak: najveći ikada izmeren penis iznosi 34,3 centimetra, obima 15,9 cm.

 

3 мишљења на „10 neobičnih činjenica o penisu“

 1. Bio sam na psihijatriji dva mjeseca jer sam isao glavnom ulicom grada Sarajeva i govorio ljudima kako nije uredu sunetiti ljude jer takve osobe imaju jacu potenciju jer nemaju kozice a glavic je najosjetljiviji po pitanju nadrazaja a sada znam da je uredu i jednom sam rekao to bi bilo isto kad cure ne bi imale koze preko klitorisa a ja znam da to nije isto nit bi volio da to neko radi, to sam ja samo posistovjetio musko zensko-nadrazaji, ja ne znam ni sta je klitoris ni gdje se nalazi samo sam cuo da tu cure imaju nadrazaje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.