Saveti za bolju potenciju: Prevazilaženje anksioznosti

U prethodnom tekstu opisali smo na koji način anksioznost može dovesti do potencije. Sada ćemo opisati nekoliko načina na koje se ona može prevazići.

Upotrebom ovih saveta anksioznost neće skroz nestati, ali se zahvaljujući njima ona značajno može smanjiti i na taj način prestati da bude ometajuć faktor.

Prvi korak u borbi sa anksioznošću jeste postati svestan postojanja problema. Još jedna ključna stvar je podrška. Značajan broj muškaraca ne želi ni sa kim da razgovara o ovoj temi zato što ih je sramota, ali važno je znati da je ovo relativno učestao problem i da se ćutanjem o njemu on samo pogoršava.

Otvorena komunikacija sa partnerom može da bude veoma veliki izvor podrške u prevazilaženju problema.

Anksioznost koja se javlja pre seksualnog čina posledica je prevelikog pritiska, odnosno straha da nećete ispuniti svoja ili očekivanja druge strane. Zato se svi ovi koraci odnose na to da se pritisak smanji, tako što akcenat neće biti isključivo na seksu, već i na drugim aktivnostima koje mogu dovesti do veće bliskosti.

  • Upražnjavajte druge aktivnosti koje vas zbližavaju. Seks nije jedino što možete da radite kako biste se zbližili sa svojim partnerom. Osim maženja i ljubljenja, možete probati i druge načine za postizanje seksualnog zadovoljstva. Tako ćete moći da se prepustite i drugim formama uživanja, a uklanjanje fokusa na sam seksualni čin može dovesti do oslobađanja od pritiska. No, nemojte to činiti sa namerom da se seks ipak dogodi. Ako i do njega ne dođe, ipak ste na dobrom putu da prevaziđete ovaj problem.
  • Provodite vreme zajedno. I ova stavka odnosi se na kvalitetno provedeno vreme sa partnerom, koje ne mora da uključuje seks niti bilo šta što je sa njime povezano. Možete se čak i dogovoriti da je to vreme u potpunosti posvećeno svemu ostalom izuzev seksa. To može biti bilo šta – razgovor uz kafu, zajedničko spremanje obroka, večera u omiljenom restoranu, plesanje, razmena poklona ili sitnica, odlazak u bioskop… sve ono što će učiniti da se međuosobno povežete na načine koji ne uključuju seks.
  • Napravite opuštenu atmosferu. Nemojte seksualni čin doživljavati kao ispit od čije uspešnosti vam zavisi kompletan dalji život. To je pritisak koji može samo da ima kontraefekte, čak i kod onih koji ga inače nemaju. Stoga pronađite vreme za pravljenje prave atmosfere – zajedno se smejte, uključite muziku i neka do seksa dođe spontano i postepeno, bez žurbe i pritiska.

Upražnjavanje ovih aktivnosti dovešće do toga da postanete bliski i intimni sa svojim partnerom. U takvom kontekstu, do seksa može doći bez ogromnog pritiska koji takav čin stvara. Kada uvidite da postoje i drugi načini da se zbližite, pritisak oko seksa će se smanjiti i moći ćete dovoljno da se opustite. Nemojte dozvoliti da vam se sve aktivnosti sa partnerom svode na seks.

Ukoliko procenjujete da je anksioznost prisutna do mere sa kojom vam je teško ili nemoguće da se sami nosite, možete razmotriti opciju da se obratite stručnjaku iz oblasti mentalnog zdravlja koji je obučen da pomaže ljudima u prevazilaženju anksioznosti. To može biti psiholog, odnosno psihoterapeut. Danas ljudi masovno koriste njihove usluge, jer postaje sve jasnije da postoje određene situacije kada nam je potrebna dodatna pomoć da se sa njima suočimo. A prevazilaženje anksioznosti koja uzrokuje probleme sa potencijom jeste jedna od takvih situacija.

6 мишљења на „Saveti za bolju potenciju: Prevazilaženje anksioznosti“

  1. Повратни пинг: Dragan (42 god) - Erekcija.rs
  2. Повратни пинг: Teodor Teo (25 god) - Erekcija.rs
  3. Повратни пинг: Nikola (20 god) - Erekcija.rs
  4. Повратни пинг: Nenad (17 god) - Erekcija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.