Dijabetes tipa 2 dovodi do erektilne disfunkcije

Najnovije istraživanje u oblasti genomske analize pokazalo je da dijabetes tipa 2 dovodi do erektilne disfunkcije .

Pomenuto istraživanje sprovedeno je na Univerzitetu Ekster i Univerzitetu Oksford, a bavilo se analizom zdravstvenog stanja više od 220.000 muškaraca, od kojih je šest hiljada imalo probleme sa potencijom. Ono je pokazalo da erektilna disfunkcija ima uzrok u genetskim faktorima, uz ukazivanje na mogućnost da zdrave životne navike mogu značajno smanjiti verovatnoću za pojavu tog zdravstvenog problema.

Ovo istraživanje, u kome je učestvovalo još nekoliko zdravstvenih institucija, pokazalo je da je genetska predispozicija ka dijabetesu tipa 2 povezana sa erektilnom disfunkcijom, što je još jedan dokaz o tome da dijabetes može dovesti do problema sa potencijom.

„Erektilna disfunkcija pogađa bar jednog od pet muškaraca starosti preko 60 godina, a do sada se malo znalo o uzrocima. Naše istraživanje pokazalo je da uzrok može biti genetski, i više od toga: mi smo pronašli povezanost između predispozicije za dijabetes tipa 2 i erektilne disfunkcije. To može da znači da, ukoliko ljudi smanje rizik za razvoj dijabetesa kroz zdravije životne navike, mogu izbeći i pojavu erektilne disfunkcije ,“ kaže dr Ana Mari sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Ekster.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.