Jutarnje i noćne erekcije: kako stručnjaci objašnjavaju ovaj fenomen?

Ako postoji doba dana kada su muškarci po pravilu „u pripravnosti“, onda su to rani jutarnji časovi. Sticajem fizioloških okolnosti, to je možda i jedino vreme kada većina ne mora da brine da li će uspeti da postigne erekciju, jer se to u potpunosti dešava mimo njihove volje.

Štaviše, lekari su došli do zaključka i da jutarnje erekcije spadaju u svojevrsni fenomen. Javljaju se kod svih muškaraca bez obzira na starosnu dob, zbog čega je dobio i medicinski naziv noćna otečenost penisa.

Pošto je reč o veoma čestoj pojavi, jutarnje (odnosno, noćne) erekcije su postale i jedan od glavnih indikatora zdrave seksualne funkcije. Iako su ih stručnjaci objasnili biološkim uzrocima, još uvek postoji uverenje da se jutarnje erekcije dešavaju zbog seksualnih snova. Ovu pretpostavku jednako dele i muškarci i žene, ali nauka danas zna da to nije uvek slučaj.

Muškarci ih, međutim, najčešće primećuju po buđenju, ali se ove „nevoljne“ erekcije mogu javiti i između 3 do 5 puta tokom jedne noći. To se dešava iz dva razloga: spontani dotok sveže krvi u penis omogućava tkivu polnog organa snabdevanje kiseonikom, dok noćne erekcije istovremeno sprečavaju i nevoljno noćno mokrenje.

Seksolozi takođe smatraju da ova pojava ima uzroke u povećanju nivoa hormona. Pretpostavlja se da hormoni utiču i na seksualne snove, zbog čega pojedini muškarci u jutarnjim časovima primećuju pojačanu osetljivost penisa. Sem toga, jutarnjim erekcijama najčešće su skloni muškarci u adolescenciji i mlađoj dobi. To se pripisuje upravo pojačanom delovanju hormona, čija proizvodnja je u tim godinama na vrhuncu. No, stručnjaci su uočili još jednu interesantnu pojavu – spontane erekcije javljaju se i kod muških fetusa koji se još uvek nalaze u materici.

Ipak, sa godinama prirodno dolazi i do smanjenja nivoa testosterona. Usled toga i jutarnje erekcije postaju sve ređe, te ih muškarci u zreloj i poznoj dobi ne moraju imati svaki dan.

Zbog čega spontane erekcije izostaju tokom dana?

Odgovor na ovo pitanje takođe se krije u načinu na koji organizam prirodno reguliše erekciju. Naime, u mozgu se u budnom stanju luče hemikalije koje sprečavaju da do erekcije dođe u za to „neprihvatljivim“ situacijama. Nasuprot tome, ova moždana barijera nestaje tokom noći, što uzrokuje i spontanu pojavu erekcija.

Zbog uloge koju igra u očuvanju tkiva penisa, ovaj fenomen ujedno je i znak zdravog libida. Međutim, ni jutarnje erekcije ne moraju uvek biti istog intenziteta i učestalosti. To zavisi od faktora poput starosne dobi, nivoa krvnog pritiska, zdravlja srca i kardiovaskularnog sistema i slično. Ukoliko, pak, primete češći izostanak jutarnjih erekcija, to može biti prvi pokazatelj rizika za nastanak erektilne disfunkcije. U tom slučaju ne bi trebalo odlagati odlazak kod lekara (urologa), budući da je reč o stanju koje neretko upućuje i na ozbiljnijezdravstvene probleme.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.