Akupunktura i erektilna disfunkcija

Neki muškarci, koji se bore sa problemom erektilne disfunkcije , ne reaguju na konvencionalne tretmane i lekove , pa stoga odlučuju da ih ne koriste. Određen broj njih opredeljuje se za alternativne vidove lečenja, o kojima smo već pisali .

Jedan od takvih vidova jeste i akupunktura. Da li ona može da pomogne kod erektilne disfunkcije? Ovo pitanje je još uvek otvoreno za debatu. Naime, akupunktura može da pomogne kod određenih stanja koja su praćena bolom, a to potvrđuje i američki Nacionalni zdravstveni institut. Međutim, dokazi za to još uvek su dvosmisleni. Neka ranija istraživanja uticaja akupunkture na erektilnu disfunkciju nisu dovela do utemeljenih zaključaka, a kao najveći razlog navodi se manjkavost uzorka ispitanika koji su učestvovali u studijama.

Nedavno su istraživači iz Južne Koreje i Ujedinjenog Kraljevstva pretraživali sve studije o akupunkturi i erektilnoj disfunkciji iz celog sveta. Nakon pažljivog pregleda, samo 4 od ukupno 80 studija bile su procenjene kao prihvatljive. Dve od njih su imale uzorak od samo 45 muškaraca, što je metodološki vrlo problematično.

Od druge dve studije, jedna je pokazala da akupunktura zapravo ima placebo efekat, a druga nije pronašla nikakve dobiti od iste. Svi ispitivani muškarci, u oba istraživanja, imali su psihičkim faktorima izazvanu erektilnu disfunkciju, koja pogađa oko 15 odsto muškaraca koji boluju od erektilne disfunkcije.

Akupunktura izgleda tako što onaj ko je vrši zabada veoma tanke iglice na ukupno 361 mesto na telu, odnosno na ono što se smatraju meridijanima ljudskog tela. Odabir pravih mesta i zabadanje igle pod pravim uglom i do prave dubine su od najvećeg značaja. Akupunkturista nežno zabada iglu, dok klijent ima osećaj topline, peckanja ili utrnulosti.

Stimulacija specifičnih tačaka na telu trebalo bi da dovede do preusmeravanja klijentovog „čija“ i do ponovnog uspostavljanja ravnoteže. Zapadni naučnici skloni su da veruju da igle stimulišu otpuštanje endorfina i/ili drugih neurotransmitera, koji su zaduženi za redukciju bola.

No, još uvek ostaje nejasno koliko akupunktura pomaže kod lečenja erektilne disfunkcije. Za one koji žele da je isprobaju, ona je danas vrlo dostupna, ali je veoma važno da je sprovodi neko ko je za to adekvatno obučen i poseduje licencu za upražnjavanje akupunkture.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.