Lečenje erektilne disfunkcije – botoksom?

Kada se jave problemi sa potencijom, obično su prva linija odbrane velikog broja muškaraca lekovi . I njihova efikasnost zaista je velika: prema jednom britanskom istraživanju iz 2015. godine, oni ne deluju u samo devet odsto slučajeva.

Međutim, lekovi nisu magične pilule . Neki muškarci uopšte ne smeju da ih piju: na primer, oni koji piju lekove na bazi nitrata, pošto lekovi za ED mogu izazvati drastičan pad krvnog pritiska, dok za neke oni jednostavno ne funkcionišu.

Čak i kada ovi lekovi deluju, potrebno je uzeti pilulu kako bi se erekcija desila. To znači da spontanog seksa gotovo da neće i biti, a osim toga, kontinuirana kupovina lekova je priličan novčani izdatak.

I pored toga, univerzalno rešenje za lečenje erektilne disfunkcije, koje bi bilo trajno ili makar dugoročno, još uvek ne postoji, kažu istraživači u Žurnalu seksualne medicine.

Ipak, jedna opcija se pominje kao prilično bliska takvom rešenju je botoks, isti onaj koji je deo kozmetičke procedure „peglanja” bora, smatraju istraživači.

Botoks je u suštini bakterijski toksin koji se zove botulinum i dovodi do uklanjanja bora tako što blokira nervne impulse koji izazivaju grčenje mišića. Isti mehanizam mogao bi se koristiti za podsticanje erekcije. Botoks može da spreči otpuštanje neurotransmitera norepinefrina, koji sprečava dotok krvi do penisa.

Dobra strana botoksa je što ne utiče negativno na azotni oksid, koji je od vitalnog značaja za proces erekcije, pošto opušta glatke mišiće i tako podstiče dotok krvi.

Iz ovih razloga istraživači veruju da Botox može pomoći u podsticanju erekcije za period od nekoliko meseci, koliko traje dejstvo svake injekcije. Ovo rešenje moglo bi biti efikasno kako za muškarce sa fiziološkim uzrocima erektilne disfunkcije, tako i za one sa psihološkim faktorima u osnovi. Isto tako, mogao bi biti rešenje za muškarce koji ne mogu da piju lekove.

Međutim, još uvek nema dovoljno naučnih dokaza o tome da je botoks tako dobro rešenje. Jedno istraživanje na 12 muškaraca sa ED koji ne reaguju na druge opcije lečenja pokazalo je poboljšan dotok krvi i obnovu seksualne funkcije nakon dve nedelje.

Iako ovaj rezultat deluje obećavajuće, još uvek je potrebno potvrditi njegovu sigurnost i efikasnost na većim kliničkim studijama pre nego što počne da se koristi. Jedna od opasnosti je ta što botoks može da izazove prolongiranu erekciju, koja trajno može oštetiti penis, pa je zato jasno zbog čega su neophodna dodatna ispitivanja njegove bezbednosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.