Može li se erektilna disfunkcija lečiti – aspirinom?

Jedno novo istraživanje pokazalo bi da bi aspirin mogao imati važnu ulogu u lečenju erektilne disfunkcije.

Istraživanje je sprovedeno na Medipol univerzitetu u Istanbulu, a pokazalo je da uzimanje samo jedne pilule od 100 mg aspirina dnevno u trajanju od šest nedelja značajno smanjuje probleme sa cirkulacijom kod muškaraca. Sa druge strane, u osnovi erektilne disfunkcije često se upravo nalaze problemi sa krvnim sudovima.

Na početku istraživanja, 70 odsto od ukupnog uzorka koji su činila 184 muškarca – prosečne starosti 48 godina – nije moglo da postigne erekciju. Međutim, do kraja studije, većina je ustanovila poboljšanje rezultata svoje erektilne funkcije sa 14,3 na 30 (manje od 50 odsto obuhvaćenih ispitanika), odnosno na 21,3 (više od 75 odsto), na skali Indeksa erektilne funkcije, univerzalno prihvaćenog inventara za procenu erektilne disfunkcije. Svakom od ovih 120 muškaraca svakog dana, tokom 6 nedelja, davano je 100 mg aspirina, dok je ostatak dobijao placebo (kontrolna grupa).

Tokom perioda od šest nedelja, svi učesnici u istraživanju su odgovarali na dva pitanja: 1. da li su mogli da postignu erekciju i 2. da li je trajala dovoljno dugo za uspešan seksualni odnos.

Prema podacima dobijenim iz ovog istraživanja, kontrolna i 51.3 odsto grupe koja je dobijala aspirin je na prvo pitanje odgovarala potvrdno, dok je 31.6 odsto kontrolne i 31.2 odsto eksperimentalne grupe potvrdno odgovorilo na drugo pitanje.

Ove statistike nisu previše daleko od onih koje postiže čuvena Viagra , koje u slučaju ovog leka iznose 48 i 81 odsto.

Ovo istraživanje prvo je u nizu ispitivanja terapije krvnih sudova, odnosno uticaja niske zapremine trombocita erektilnu disfunkciju, uprkos tome što su neka ranija istraživanja pronalazila povezanost između seksualne uzbuđenosti i visoke zapremine trombocita.

Vođa ovog istraživanja, dr Zeki Bajraktar, kaže da neki muškarci imaju višu zapreminu trombocita, koji inače proizvode više tromboksana, agensa koji je jedan od glavnih krivaca za probleme sa cirkulacijom.

Neki urolozi upozoravaju da ovi rezultati moraju biti interpretirani sa oprezom, pošto nisu obuhvatili veću populaciju pacijenata sa dijabetesom , hipertenzijom i koronarnom srčanom bolešću – što su stanja koja predstavljaju visok rizik za pojavu erektilne disfunkcije.

U međuvremenu, naučnici iz Danske i Finske su otkrili da muškarci koji uzimaju ibuprofen mogu da razviju hormonsko stanje povezano sa smanjenom plodnošću. Rezultati tog istraživanja su pokazala da uzimanje šest tableta ibuprofena dnevno ima uticaj na produkciju muških polnih hormona , koji igraju ključnu ulogu u plodnosti.

Što se tiče odgovora na pitanje iz naslova – još uvek nije „crno na belo” kako to aspirin utiče na potenciju, odnosno potrebno je još studija o tome, ali ono što oba pomenuta istraživanja sugerišu je da lekovi koje olako koristimo na naš organizam i zdravlje imaju značajan uticaj, a najčešće ga nismo ni svesni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.