Muškarci sa ED u većem riziku za oboljevanje od Parkinsonove bolesti

Najnovija istraživanja iz oblasti muškog reproduktivnog zdravlja bave se pitanjima prevencije raka prostate, kvaliteta spermograma muškaraca u SAD u protekle četiri decenije, kao i pitanjem da li ljudi danas imaju više ili manje seksa nego ranije.

Jedno novije istraživanje, potpuno nezavisno od dela sveta u kom živimo, donelo je lošu vest, a to je da su muškarci sa erektilnom disfunkcijom u većem riziku da obole od Parkinsonove bolesti.

Nova studija, objavljena u Žurnalu kliničke neurologije, prikupila je podatke od ukupno 3.153 muškarca sa erektilnom disfunkcijom i 12.612 bez ovog stanja. Rezultati su pokazali da muškarci koji pate od erektilne disfunkcije imaju za 52 odsto veće šanse da razvoj Parkinsonove bolesti.

Ovo neurološko oboljenje odlikuje se poremećenim pokretima, a nazvano je po lekaru Džejmsu Parkinsonu, koji je prvi opisao simptome ove bolesti 1817. godine. Usled smanjenja lučenja neurotransmitera dopamina u delu mozga koji ima ključnu ulogu u kontroli voljnih pokreta dolazi do za ovu bolest karakterističnih poremećaja pokreta, koji se mogu odnositi na nevoljno pomeranje ili nedostatak voljnog pomeranja prstiju i ruku. Uzork propadanja ćelija pomenutog dela mozga (bazalne ganglije) još uvek nije poznat.

U istom istraživanju pronađeno je da muškarci koji boluju od erektilne disfunkcije i dijabetesa imaju utrostručen rizik od razvoja Parkinsonove bolesti, a kod onih koji imaju visok krvni pritisak i ED, ovaj rizik je udvostručen.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.