Nemanja (22 god)

P: Imam 22 godine i veliki problem sa erekcijom. Sve je počelo kada sam imao 18 godina i svoj prvi seksualni odnos. Tačnije, dok nisam stupio u seksualni kontakt sa devojkom sve je bilo ok. Jutarnja erekcija, erekcija na neke erotske situacije koje su me uzbuđivale, dodirivanje sa devojkom, itd. Međutim, kada sam se skinuo, erekcija je nestala, što je u mojoj glavi stvorilo jako veliki psihički napor i strah. Ona je tu svašta pokušavala, od oralnog zadovoljavanja, do svačega drugog, gde dođe do erekcije na nekih 30 sekundi. Pokušavao sam sa njom da ostvarim seksualni kontakt par puta, gde je jednom uspelo i došlo do polovične erekcije i trajalo je više od 40 minuta, bez ejakulacije (da napomenem, tada sam dobio samopouzdanje, ali ono nije dugo trajalo. Nakon toga sa drugim devojkama je bilo sve gore i gore, sve je super dok ne dođe do trenutka kada treba da se skine donji veš. Onda se erekcija izgubi. Možda moja velika greška je gde sam pokušao da ostvarim kontakt preko odeće pa sam se „trljao“ i tako dolazio do erekcije, ali opet samo na kratko. Jednom prilikom dok sam bio u većem alkoholisanom stanju, završio sam „posao“ bez problema. Početkom ove godine sa jednom devojkom sam baš dosta puta pokušavao, ona je bila upoznata polovično sa mojim problemom (uvek sam imao izgovor), takođe pokušavala svašta, ali to je bilo kratkotrajno, posle mesec dana pokušavanja kada sam se nadam se opustio… uspelo je, ali sve je bilo suviše kratko maksimum 2 minuta. Kada penis dođe u moje ruke, sve onda postaje drugačije…radi kako treba. Inače imam super erekcije ujutru, ili kad god ja to hoću, osim u slučaju kada sam sa partnerkom. Iako sam ja pre odnosa bio posebno „nadražen“ i spreman, sve se ubrzo promeni.
Znojenje dlanova, drhtanje, gubitak daha, potreba za uriniranjem (da napomenem, možda je to i normalno, ne znam, ali kada posle ejakulacije uriniram, penis počinje da me peče i boli neko vreme kao da se upali), i konstatno razmišljanje o prethodnim iskustvima i naravno „on“ ne radi. Inače imam nizak pritisak. Pušim cigarete, koristim alkohol pasivno, bavim se sportom. Imam malo viška kilaže, ali ništa posebno, mišićav sam, samo što imam stomak. Ne hranim se baš najzdravije jer nemam vremena zbog posla. Sve ovo mi jako utiče na psihu i depresivan sam kada je to u pitanju. Inače sam mnogo zanimljiv i zabavan momak kome je uvek osmeh na licu i koji uveseljava ljude.
Počeo sam da istražujem svoj problem i na 20ak foruma i sajtova pronašao se u pričama o erektilnoj disfunkciji i ankcioznosti.
Skoro sam kupio „potencijal forte“ jednu tabletu i po upustvima je iskoristio, ali ne da se ništa nije desilo, nego kao da je bilo još gore.
Ne znam šta da radim, obratio bih se urologu, ali me je sramota i imam neki strah od krajnjeg ishoda. Da li imate neki predlog šta da radim i da li ste nešto zaključili iz ovog mog problema? Da li može razgovorom sa nekom osobom ovo da se reši..na primer prijateljom ili prijateljicom da mi pomogne u rešavanju problema? Da li mogu sam anonimno da ustanovim u čemu je problem, ako izvadim sve neophodne rezultate? Šta predlažete osim urologa, pošto je to logično uvek najbolji savet. Hvala vam puno. Ako sam vas zbunio, pošto sam dosta toga napisao, bio bih vam zahvalan da me kontaktirate.
Puno pozdrava i hvala unapred

O: Poštovani, ono što ste Vi opisali kao svoj problem zapravo je problem sa kojim se bori jako veliki broj muškaraca, uključujući i one koji su Vam, po godinama, bliski . Stvar je samo u tome što se o ovoj temi gotovo nikad ne govori otvoreno, jer je u našem društvu ona još uvek tabu, odnosno nešto čega bi se trebalo stideti, a samim tim o tome je „zabranjeno“ govoriti. To dovodi do toga da se o veoma važnoj stvari ćuti, a svi oni koji se sa ovim problemom suočavaju, smatraju da je to nešto što bi trebalo da kriju, pa samim tim ne mogu da vide opcije koje su im na raspolaganju.

Kažete da ste istraživali problem erektilne disfunkcije, što znači da ste verovatno već upoznati sa dva osnovna domena iz kojih nastaju problemi sa potencijom. Jedan od njih je telo – to jest fiziološki procesi u ljudskom organizmu, a drugi je psiha – domen mentalnog zdravlja i svega onoga što mislimo, osećamo, doživljavamo. Najlakša (a samim tim i najnepouzdanija) dijagnostika koja se može sprovesti u svrhe utvrđivanja da li je problem u domenu fizičkog ili mentalnog jeste prisustvo jutarnjih erekcija. Logika je sledeća: ako postoje jutarnje erekcije, to znači da je telo u stanju da proizvede erekciju, što isključuje mogućnost da je problem u domenu samog tela. Dakle, preostalo je samo to da on nalazi u domenu psihe. Naravno, ovo je samo pretpostavka, napravljena na osnovu informacija koje ste pružili, te se ni na koji način ne sme i ne može smatrati validnom kao što bi se takvim mogli smatrati nalaz i mišljenje lekara.

Anksioznost zaista može da predstavlja kočnicu za mnoge stvari koje radimo u životu, pa tako i za erekciju. No, ono što je potrebno saznati, kako bi se na ovom problemu uspešno radilo, jeste pitanje – šta je uzrok toj anksioznosti? Do njega može biti teško doći, pošto je moguće da se nalazi u delu ličnosti koji je nesvestan, a samim tim nam je nedostupan kroz prosto razmišljanje o problemu ili razgovor sa prijateljem. Psiholozi, odnosno psihoterapeuti su ti koji vladaju veštinama pronalaženja ovakvih uzroka, zato što rad na tome može da bude dugotrajan i bolan. Jedan razgovor najverovatnije neće rešiti problem, a to se posebno odnosi na razgovor sa prijateljima, koji nisu obučeni za bavljenje takvim problemima (pa čak i ako jesu (ako imate psihoterapeute među prijateljima), ne bi trebalo da radite sa njima jer odnos prijateljstva može da ima uticaj na psihoterapijski proces, odnosno može da ga ometa).

Ako problem o kom pišete zaista jeste, kao što smo pretpostavili, u domenu psihičkog, onda nije iznenađujuće što lekovi ne pomažu. Lekovi za potenciju dizajnirani su tako da poboljšavaju dotok krvi do penisa, što nema baš nikakve veze sa psihičkim uzrocima erektilne disfunkcije. Oni pomažu onda kada je problem baš to za šta su oni napravljeni – smanjen dotok krvi do penisa. Moguće je da Vam zato nisu bili od pomoći.

Važno je da razumete da u ovom problemu niste usamljeni, ali i da možete da potražite pomoć i da je dobijete. Pošto je pretpostavka o tome da se uzrok Vaših problema krije u domenu psihe baš to – pretpostavka, neophodno je da se ipak obratite stručnom licu za pomoć , jer to je jedini način da odgovorno pristupite rešavanju problema. To na prvom mestu treba da bude urolog, koji će da utvrdi uzrok problema, kao i da odluči da li je potrebno da se rade dodatne provere i analize. Zatim, ako se naša pretpostavka ispostavi kao tačna, možete potražiti pomoć i psihoterapeuta. S obzirom da u tom domenu vlada još veći tabu nego što je to slučaj sa erektilnom disfunkcijom, danas se stručna pomoć od psihoterapeuta može pronaći i putem interneta, tako što ćete imati razgovore sa stručnim licem preko Skype-a. Opcije, dakle, postoje, a sada je potrebno da stupite u akciju – da donesete odluku da ćete se uhvatiti sa ovim problemom u koštac i da nećete posustajati zato što je neprijatno ili bolno ili dugotrajno. Želimo Vam u tome puno sreće i istrajnosti!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.