Još 5 mitova o erektilnoj disfunkciji

S obzirom da erektilna disfunkcija nije baš tema uz koju se ćaska sa prijateljima u kafani, oko nje postoje brojna nerazumevanja i, samim tim, mitovi. Oni mogu imati negativan efekat na rešavanje problema sa potencijom, zato što ljudi ne znaju činjenice koje stoje spram tih mitova i stoga nemaju dovoljno informacija koje su neophodne za blagovremen tretman.

O 10 čestih mitova o erektilnoj disfunkciji već smo pisali, a sada sledi pojačanje od još 5, kako bi se nerazumevanje i pogrešne informacije sveli na najmanju moguću meru.

Mit broj 1: Erektlna disfunkcija je u određenim godinama sasvim normalna.

Činjenica: Ovaj mit smo već spominjali , ali je toliko važan da ga navodimo ponovo, jer može da, u krajnjem slučaju, spasi život nekome ko sada zna da ona nije normalna, uobičajena i očekivana i da bi zbog nje trebalo potražiti lekarsku pomoć . Dakle, erektilna disfunkcija nije uobičajeno, normalno stanje, bez obzira na godine. Ona može da se desi svakom muškarcu povremeno, ali njena učestalost može da ukaže na postojeći, skriveni zdravstveni problem, kao što su kardiovaskulana oboljenja ili dijabetes . Jedno nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da erektilna disfunkcija može da predvidi srčani udar koji se može desiti u narednih 5 godina, što znači da ona može i treba biti shvaćena kao upozorenje i kao razlog za posetu lekaru.

Mit broj 2: Uverenje da si jedina osoba koja pati od ED

Činjenica: Erektilna disfunkcija je zapravo mnogo češća nego što se to čini i, definitivno, nego što se o tome priča. Američki Nacionalni institut zdravlja navodi da oko 5 odsto muškaraca starosti od 40 godina i između 15 i 25 odsto muškaraca starih 65 godina iskusi erektilnu disfunkciju na dugoročnom planu.

Mit broj 3: Jednom kada počne da se pojavljuje, nemoguće je sprečiti je.

Činjenica: Čak i sa dobro odabranom terapijom, ponovni problemi sa potencijom i dalje mogu povremeno da se jave. Ali, to ne znači da je ona neizlečiva. Poboljšanje kompletnog zdravstvenog stanja , uz gubitak prekomerne težine, više fizičke aktivnosti i prestanak pušenja može značajno da doprinese tome da se ovaj problem više ne vraća. Takođe, savetodavni rad sa seksualnim terapeutom može da bude od velike pomoći ukoliko je uzrok problema u psihičkoj ravni .

Mit broj 4: „Sve je to u tvojoj glavi“

Činjenica: Iako se uzrok erektilne disfunkcije može nalaziti „u glavi“ , isto tako se može nalaziti i u drugim delovima tela. Seksualno uzbuđenje kod muškaraca je kompleksan proces, koji angažuje mozak, hormone, emocije, nerve, mišiće i krvne sudove. Erektilna disfunkcija može nastati kao posledica problema ili zastoja u radu ma koje od ovih instanci. Takođe, stres, briga o zdravlju i druga psihička stanja takođe mogu veoma negativno da utiču na erektilnu disfunkciju, odnosno mogu dovesti do njenog pogoršanja. Među vodećim fiziološkim uzrocima erektilne disfunkcije su srčana oboljenja, začepljenost krvnih arterija (ateroskleroza), visok holesterol, gojaznost, Parkinsonova bolest, multipla skleroza, korišćenje određenih lekova , pušenje, zloupotreba alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci, poremećaji spavanja i tako dalje.

Mit broj 5: Operacija ili lekovu su jedini načini za lečenje ED

Činjenica: Lekovi za tretman erektilne disfunkcije ne deluju isto na svakog, a ponekad imaju i ograničeno dejstvo. Operacija bi trebalo da bude poslednje rešenje, kada su sva druga već isprobana i pokazala su se kao neuspešna . Odlazak kod lekara , otvorena komunikacija sa njim i praćenje njegovih instrukcija – kako onih koji se tiču procesa dijagnostike , tako i terapije – mogu da budu od ključnog značaja za uspešno lečenje erektilne disfunkcije, ma gde bili njeni uzroci.

2 мишљења на „Još 5 mitova o erektilnoj disfunkciji“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.