Tretman uvećane prostate i erektilna disfunkcija

Rezultati istraživanja objavljenog u časopisu „Hormone Molecular Biology and Clinical Investigation“ pokazali su da uzimanje određenih lekova za lečenje uvećane prostate može dovesti do erektilne disfunkcije i smanjiti nivo testosterona.

U spomenutom istraživanju učestvovalo je 470 muškaraca, koji su lečeni finasteridom, i 240 muškaraca koji su uzimali alfa blokator tamsulosin za lečenje benignog uvećanja prostate. Obe grupe su praćene tokom perioda od 45 meseci i procenjivano je do koje mere su se simptomi uvećanja prostate povlačili. Takođe, mereni su nivoi PSA (Prostatični specifični antigen) i testosterona.

Istraživanje je pokazalo da kod muškaraca koji boluju od benignog uvećanja prostate i koriste lekove na bazi finasterida u svrhe lečenja može doći do pogoršanja erektilne disfunkcije . Nivoi testosterona kod njih opadaju, što može voditi do hipogonadizma (malog ili potpunog prestanka lučenja reproduktivnih hormona). Međutim, istraživanje je pokazalo da upotreba tamsulosina ne dovodi do ovih neželjenih efekata.

Danas postoji izvesna kontroverza oko intenziteta i trajanja neželjenih efekata inhibitora 5 reduktaze (5-RIs) kao što je finasterin, koji se koristi za lečenje benignog uvećanja prostate. Mnogi istraživači ovog problema veruju da neželjene efekte na seksualne funkcije iskusi samo mali broj korisnika takvih lekova, kao i da se takvi efekti povlače sa nastavkom tretmana.

Testosteron , koji spada u androgene hormone, veoma je važan regulator seksualne funkcije. Kod muškaraca, za njegovo lučenje zaduženi su testisi, a kod žena jajnici, gde se on luči u značajno nižoj koncentraciji. Osim što reguliše rast i funkciju muških polnih organa i produkciju sperme, testosteron pojačava rast malja na telu (ne uključujući kosu), utiče na rast mišića, reguliše seksualnu želju i ima uticaja na agresivno ponašanje. Male količine testosterona luče i nadbubrežne žlezde. Važan je regulator sveukupnog zdravstvenog stanja, uključujući i prevenciju osteoporoze.

Erektilnu disfunkciju, definisanu kao nemogućnost postizanja ili održanja erekcije, povremeno može iskusiti veliki broj muškaraca. To se posebno odnosi na periode izloženosti stresu. Međutim, učestala pojava erektilne disfunkcije može biti znak drugih zdravstvenih problema koji zahtevaju lečenje. Kada uzrok erektilne disfunkcije nema organsku osnovu, može se nalaziti u domenu mentalnog zdravlja ili problema u partnerskom odnosu za čiju identifikaciju i tretman je takođe preporučljivo potražiti stručni pomoć.

Dobra je vest da je na našem tržištu dostupan lek Bilive, koji se u niskoj dozi od 5 mg uz terapiju erektilne disfunkcije može koristiti i za znakove i simptome benignog uvećanja prostate. To je jedini lek iz grupe PDE5 koji je od strane Evropske agencija za lekove odobren i za terapiju benignog uvećanja prostate. Više informacija o leku Bilive možete pronaći ovde , a za adekvatno lečenje simptoma benignog uvećanja prostate najbolje je da se posavetujete sa lekarom .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.