Šetnjom do bolje potencije

Poznato je da zdrave životne navike imaju pozitivan uticaj na celokupno zdravlje, pa i na potenciju. U njih svakako spada i fizička aktivnost.

Jedna od prvih asocijacija na termin „fizička aktivnost” je gust raspored napornih treninga, pozamašna pretrčana kilometraža ili trocifren broj kilograma podignutih iz benča. Istraživanja, međutim, kažu da je dovoljno i manje od toga.

Studija koja je započeta 2000. godine, objavljena u naučnom časopisu „Urology”, otkrila je da je za očuvanje dobrog seksualnog zdravlja zaslužna i šetnja od tri kilometra na dnevnom nivou.

U ovoj studiji, koja je trajala devet godina, učestvovalo je ukupno 600 muškaraca, koji na očetku istraživanja nisu imali nikakvih problema sa erekcijom . Oni koji su tokom tog perioda bili fizički aktivni, na kraju istraživanja su ređe imali problema sa potencijom.

Pomenuto istraživanje pokazalo je i da prestanak pušenja, regulisanje telesne težine i smanjenje unosa alkohola nije umanjilo rizik za pojavu erektilne disfunkcije podjednako efikasno kao jednostavna fizička aktivnost poput hodanja.

Jedna novija studija iz 2015. godine, objavljena u naučnom časopisu „American Journal of Cardiology” pokazala je da su muškarci sa nedavno doživljenim akutnim infarktom miokarda izveštavali o poboljšanju erekcije onda kada su učestvovali u programu kućnog šetanja.

Naime, oni za koje se smatralno da su imali mali zdravstveni rizik nasumično su podeljeni u dve grupe: onu koja je hodala u kućnim uslovima i onu koja je dobila uobičajenu negu nakon infarkta. Po otpuštanju iz bolnice, 84 odsto ispitanika je odgovorilo da je ranije imalo problema sa potencijom.

Rezultati su pokazali da je, nakon 30 dana, u 9 odsto slučajeva u kontrolnoj grupi zabeleženo smanjenje pojave erektilne disfunkcije, dok je u grupi koja je redovno hodala ova brojka iznosila 71 procenat.

Poruka za muškarce je jasna: više hodajte – najmanje tri kilometra dnevno – i tako čuvajte svoje seksualno zdravlje bez ikakvih lekova i dodatnih pomagala. Pri prosečnoj brzini hoda, za prevaljivanje ove razdaljine potrebno je od 30 do 45 minuta.

Ukoliko hodanje nije na listi vaših omiljenih aktivnosti, možete ga zameniti bilo kojom vežbom ili treningom koja će ubrzati rad srca i na taj način podstaći protok krvi kroz telo.

U slučaju da ste i sami imali ili imate srčanih problema, pre bilo kakve fizičke aktivnosti biće potrebno da sa time porazgovarate sa svojim lekarom , kako biste bili sigurni da je odabrana aktivnost bezbedna za vaše zdravlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.