I u mlađem dobu, ED je važan znak upozorenja

Erektilna disfunkcija, odnosno nemogućnost postizanja ili održanja erekcije kod mlađih muškaraca može ukazivati na povećan rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti, pokazalo je novo istraživanje.

Osim što negativno utiče na kvalitet kako seksualnog, tako i života u celosti, erektilna disfunkcija povezana je sa kardiovaskularnim oboljenjima, kao što je poznato od ranije .

Faktori rizika za kardiovaskularne bolesti i erektilnu disfunkciju su slični, a u njih, između ostalog, spadaju starije životno doba, pušenje, gojaznost i dijabetes.

Tim istraživača sa Floride želeo je da ispita erektilnu disfunkciju kao pokazatelja neotkrivenih kardiovaskularnih problema. Oni su erektilnu disfunkciju u meta studiji posmatrali kao faktor rizika za kardiovaskularne bolesti, posebno kod mlađih muškaraca, koji inače nisu najrizičnija grupa za takva oboljenja.

Nakon pregleda više od 28 studija koje su ispitivale korelaciju između erektilne disfunkcije i kardiovaskularnih oboljenja u ranim fazama, pokazalo se da postoji značajna povezanost između erektilne disfunkcije i smanjene endotelijalne funkcije, markera koji pokazuje sposobnost krvnih sudova da se opuštaju, što je rani znak razvoja kardovaskularnih oboljenja.

Istraživači kažu da su uočili i povezanost između erektilne disfunkcije i povećane debljine karotidnih intimomedijalih kompleksa, ranog znaka ateroskleroze.

Oni ukazuju na važnost uočavanja ranih znakova erektilne disfunkcije, odnosno preduzimanja potrebnih radnji u svrhe rešavanja problema u ranim stadijumima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.