Učestalo noćno mokrenje može biti simptom erektilne disfunkcije

Često ustajanje noću radi uriniranja može biti znak erektilne disfunkcije, kao i drugih problema povezanih sa reproduktivnim zdravljem.

Starijim muškarcima se neretko dešava da razviju probleme sa urinarnim traktom, čiji uzrok je uvećana prostata. Ova mala mišićna žlezda važan je deo muškog reproduktivnog sistema.

Prostata okružuje uretru i proizvodi većinu tečnog dela ejakulata, a mišićna akcija prostate pomaže u kretanju tečnosti kroz penis tokom orgazma. Benigno uvećanje (ili hiperplazija) prostate nastaje kada ćelije ove žlezde počnu da se umnožavaju. Zbog njih prostata otekne i tako pritiska uretru, zbog čega se umanji protok urina, što može biti ekstremno do te mere da uopšte nije moguće urinirati.

Tako su indikatori seksualne funkcije obrnuto proporcionalni težini simptoma urinarnog trakta. Što su simptomi izraženiji, to će i seksualna funkcija biti sve manja, što može i najčešće i dovodi do pojave erektilne disfunkcije .

Simptomi u vezi sa urinarnim traktom koji su posledica uvećane prostate najčešće su povezani sa erektilnom disfunkcijom, a vode do osećaja hitnosti uriniranja i slabog mlaza urina.

Teškoće pri uriniranju, kao i ustajanje noću radi odlaska u toalet, neki su od znakova erektilne disfunkcije, čineći je na taj način još prisutnijom kod muškaraca u šezdesetim nego kod muškaraca u četrdesetim godinama .

Lečenje se svodi najpre na potragu, a zatim i uklanjanje uzroka učestalosti noćnog mokrenja, a svi muškarci koji se sa njima suočavaju trebalo bi da potraže lekarsku pomoć kako problem ne bi napredovao, odnosno kako bi se pristupilo njegovom rešavanju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.