Uloga spavanja u prevenciji i lečenju erektilne disfunkcije

Novo istraživanje sugeriše da nedovoljno sna vodi do smanjenja testosterona i, posledično, libida i do erektilne disfunkcije.

Nalazi ovog istraživanja objavljeni su u Žurnalu seksualne medicine, a ono ističe značaj dovoljne količine sna za seksualno zdravlje muškaraca.

U istraživanju su učestvovali muškarci u šezdesetim godinama, koji inače predstavljaju grupu koja ima više faktore rizika za pojavu erektilne disfunkcije. U takve faktore spadaju apneja spavanja, visok krvni pritisak, dijabetes i druga zdravstvena stanja.

Ovo istraživanje pokazalo je da manjak sna vodi snižavanju testosterona. To za posledicu ima smanjenje seksualne želje i pojavu erektilne disfunkcije.

Osnovni „krivac” za ovu pojavu je nedovoljno vremena provedeno u REM fazi spavanja. Normalna količina tog vremena iznosi od deset minuta do sad vremena, a produženje ove faze dovodi do produženja i ukupnog vremena spavanja. Tokom REM faze, testosteron je najaktivniji i zbog toga je ona ključna u prevenciji erektilne disfunkicije.

Statistike pokazuju da oko jedne trećine odraslih ljudi u SAD spava premalo, a umor koji dolazi kao posledica nedovoljno sna utiče ne samo na performanse tokom dana, već i na celokupno zdravstveno stanje, uključujući i potenciju.

Preporuke za dobar noćni san su da se ograniče upotreba kofeina i nikotina, posebno pre spavanja, kao i da se isključe svi elektronski uređaji, čime se prevashodno misli na mobilni telefon, računar, televizor… Takođe, preporučljivo je izbegavati alkohol pre spavanja, iako može delovati da bi on mogao podstaći zaspivanje.

Једно мишљење на „Uloga spavanja u prevenciji i lečenju erektilne disfunkcije“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.