Uzimanje statina pozitivno utiče na erektilnu disfunkciju

Jedna nova studija pokazala je da uzimanje statina ima pozitivan uticaj na erektilnu disfunkciju. Reč je o grupi lekova koji se koriste za smanjenje rizika od srčanih oboljenja. Njihov propratni efekat je, prema ovim nalazima, smanjenje erektilne disfunkcije.

Nalazi studije prezentovani su na najvećoj kardiološkoj konferenciji na svetu, koja se održava u Rimu. Istraživači su pronašli da statini, koji inače utiču na bolju prokrvljenost organizma, imaju uticaj i na druge delove tela, odnosno na potenciju.

Muškarci koji su učestvovali u istraživanju i koristili statine imaju za 43 odsto poboljšanu erekciju u odnosu na one koji nisu uzimali ove lekove. U istraživanju je učestvovalo ukupno 100 muškaraca, starosti od 40 do 70 godina. Svi su u svojoj zdravstvenoj istoriji imali visok holesterol i probleme sa potencijom . Polovini uzorka statini su davani u periodu od tri meseca, dok druga polovina nije dobijala nikakve lekove. Oni koji su dobijali statine, uočili su i pojačan kvalitet erekcija.

Vođa istraživanja Aleksios Samancas iz Elpis bolnice u Atini, Grčka, kaže da su ovi rezultati veoma važni. Naime, više od 50 odsto muškaraca starijih od 40 godina ima iskustva sa erektilnom disfunkcijom. Ispitanici u ovom istraživanju nisu uzimali lekove za erektilnu disfunkciju, već je najvažnija stvar – prema mišljenju dr Samacasa – to što je regulisanje nivoa holesterola imalo pozitivan uticaj na erekciju. On smatra i to da ovi lekovi neće pomoći muškarcima sa nezdravim nivoom holesterola.

Šta su statini?

Statini pripadaju grupi lekova za smanjivanje LDL (takozvani „loš holesterol”, skraćeno od „low-density lipoprotein”) holesterola u krvi. Statini smanjuju njegovo stvaranje unutar jetre.

Visok nivo ovog holesterola potencijalno je veoma opasan, zato što može dovesti do stvrdnjavanja i sužavanja arterija (ateroskleroza) i kardiovaskularnih bolesti (u koje spadaju sva oboljenja srca i krvnih sudova).

Druga dobra vest je da statini imaju zabeleženo veoma malo ili nimalo nuspojava. Među one koje se javljaju spadaju stomačne tegobe, glavobolje i mučnine. Slučajevi ozbiljnih nuspojava poput otkazivanja bubrega ekstremno su retki.

Ipak, sve ovo ne znači da bi trebalo samostalno da uzimate ove lekove, već to uvek mora biti pod lekarskim nadzorom , kako ne biste ugrozili svoje zdravlje.

Najzdravija i najbezbednija alternativa statinima su promene životnih navika : ujednačena i zdrava ishrana , redovna fizička aktivnost , održavanje optimalne telesne težine, prestanak pušenja i uzimanje minimalnih količina alkohola.

Једно мишљење на „Uzimanje statina pozitivno utiče na erektilnu disfunkciju“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.