Visoka zagađenost vazduha negativno utiče na potenciju?

Život u zagađenoj sredini ima brojne negativne efekte na celokupno zdravlje, a sada se pojavilo jedno istraživanje koje bi moglo biti prvi korak u povezivanju zagađenosti vazduha i erektilne disfunkcije.

Istraživači sa Univerziteta u Guandžou u Kini sproveli su istraživanje koje bi moglo da ukazuje na vezu između zagađenosti vazduha i erektilne disfunkcije , a rezultati ove studije objavljeni su u Žurnalu seksualne medicine.

Oni su testirali efekat smoga koji nastaje iz motornih vozila na potenciju, ali na pacovima, a ne na ljudima, što je ozbiljno ograničenje ove studije. Zaključili su da zagađenost vazduha ne deluje dobro na erektilnu funkciju (makar kad su u pitanju pacovi).

U ovoj studiji, pacovi su bili podeljeni u četiri grupe, a tokom perioda od tri meseca, tri grupe su izlagane različitim stepenima smoga, dok je prva grupa toga bila pošteđena, i stoga je predstavljala kontrolnu grupu.

Pokazano je da je ona grupa koja je najduže bila izlagana zagađenju imala najveći stepen oštećenja erektilne funkcije, kao i druge dve grupe, u nešto nižem stepenu, u odnosu na kontrolnu grupu.

Istraživači su ovakve rezultate pripisali kombinaciji faktora, koju čine sistemska inflamacija, pulmonarna disfunkcija i smanjeni nivoi sinteze azotnih oksida.

Ovakva studija mora biti ponovljena na ljudima, kako bi se utvrdilo da li zaista postoji povezanost između zagađenosti vazduha i erektilne disfunkcije , što može biti problematično, pošto takva studija podrazumeva izlaganje ljudi izrazito štetnim agensima.

Zato se ovi rezultati moraju uzeti sa izvesnom dozom rezerve, ali isto tako, znamo da život u zagađenoj sredini ima negativan uticaj na zdravlje, što se svakako može odnositi i na potenciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.