7 manje poznatih znakova erektilne disfunkcije – II deo

U prethodnom tekstu osvrnuli smo se na dve bitne stvari: važnost uočavanja simptoma erektilne disfunkcije i blagovremenog reagovanja sa jedne i prva tri manja poznata uzroka ovog stanja sa druge strane. Sada nastavljamo u istom pravcu i donosimo vam još četiri simptoma koja bi mogla ukazivati na problem kog možda još uvek niste ni svesni.

  1. Otekle, preosetljive ili krvareće desni

Desni koje su sklone otocima, upalama, preosetljive su i na nadražaje i dok ih perete reaguju krvarenjem znak su njihovog oboljenja. To ne može direktno izazvati erektilnu disfunkciju, ali može okinuti lanac događaja koji bi za posledicu mogao imati probleme sa potencijom . Naime, problemi sa desnima mogu izazvati upalne procese u celom telu, što može voditi do oštećenja krvnih sudova. Ako vaši krvni sudovi ne funkcionišu kako treba, teško ili nikako ćete postići erekciju.

  1. Erekcija do koje se dolazi teško ili se ne može održati

Problemi sa erekcijom neretko započnu tako što penis nije dovoljno čvrst da bi se seksualni odnos mogao nastaviti, ali do erekcije inicijalno ipak dođe. Tako često izgledaju rani stadijumi erektilne disfunkcije. Obično je potrebno vreme kako bi ovaj problem postao primetan, pošto u početku sve može delovati kao situaciono ili privremeno. Ipak, još uvek ne postoje univerzalno primenljive smernice o tome kad je vreme za uzbunu, pošto se povremeni problemi sa potencijom zaista mogu javiti usled faktora kao što su umor, stres , iscrpljenost, prehlada i slično. Međutim, ukoliko problem nastavi da postoji, lekaru je uvek bolje obratiti se pre, nego kasnije, dok se problem još uvek nije usložnio.

  1. Problemi sa spavanjem

Bez obzira na to šta bili uzroci problema sa spavanjem, nedostatak kvalitetnog sna i noćnog odmora može negativno da se odrazi na seksualne performanse. Isto važi i za apneju – poremećaj spavanja gde se disanje u toku noći nekoliko puta prekida. Oko 70 odsto muškaraca sa apnejom ima i erektilnu disfunkciju, prema istraživanju objavljenom u naučnom časopisu „Internacionalno društvo za seksualnu medicinu”. Nedostatak sna dovodi do pada nivoa testosterona, što kod muškaraca može dovesti do anksioznosti i ostalih stanja koja takođe mogu izazvati i/ili pojačati probleme sa potencijom.

  1. Uzimanje lekova

Lekovi kao što su antidepresivi ili oni za regulisanje visokog krvnog pritiska mogu biti pravi neprijatelji potencije. Antidepresivi mogu onemogućiti seksualnu uzbuđenost, usled dejstva koje imaju na hormone i neurotransmitere. Oni najčešće ne „pogađaju” samu erekciju, već smanjuju seksualnu želju, bez koje nema ni erekcije. Lekovi za pritisak, sa druge strane, spašavaju život, ali mogu negativno uticati na seksualno zdravlje. Rešavanje ovako uzrokovanog problema sa potencijom zahteva stručni nadzor.

* * *

Kao i za sva zdravstvena stanja, tako i za erektilnu disfunkciju važi pravilo bolje sprečiti nego lečiti. Zato osluškujte svoje telo i reagujte na vreme – odlaskom kod lekara , na pregled, pa makar on bio i preventivni. Drugim rečima, najbolja prevencija je briga o zdravlju , a ne okretanje zdravim alternativama i životnim navikama tek onda kad neki deo tela oboli i počne negativno da utiče na kvalitet vašeg života.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.