7 ranih znakova erektilne disfunkcije – II deo

U prethodnom tekstu osvrnuli smo se na tri rana znaka erektilne disfunkcije, odnosno simptoma i stanja koja mogu prethoditi i ukazivati na postojanje ovog problema.

Sada opisujemo još četiri takva znaka.

4. Počeli ste da pijete lekove

Neki lekovi , kao što su antidepresivi i lekovi za visok krvni pritisak, mogu negativno uticati na erekciju.

Antidepresivi mogu da utiču na hormone i hemijske signale koji dovode do seksualne uzbuđenosti (u koje spada, recimo, norepinefrin), što može rezultovati smanjenim libidom, a samim tim, i erekcijom. Najčešće se ovi signali javljaju u roku od nekoliko nedelja nakon početka primene lekova.

Lekovi za krvni pritisak, iako neophodni za one koji ih piju, mogu negativno uticati na seksualni život. Niži krvni pritisak znači i slabiji protok krvi kroz krvotok, a to može da se odrazi i na potenciju.

5. Otečene, upaljene ili krvareće desni

Desni koje su sklone oticanju, bolne su i krvare, mogu biti znak nekih od oboljenja usne duplje. To nema direktan uticaj na potenciju, ali može okinuti lančanu reakciju koja može imati upravo takvu posledicu.

Oboljenja desni mogu dovesti do proširivanja upalnih procesa u telu, što dalje može oštetiti krvne sudove. A već znamo da, kad krvni sudovi ne obavljaju svoju funkciju optimalno, to može imati negativan efekat na potenciju .

6. Proređene ili nedovoljne erekcije

Ponekad prvi znak problema sa potencijom može da bude proređenost erekcije, kao i erekcija koja nije dovoljna za seksualni odnos. Zato je važno pratiti šta se dešava po tom pitanju, pošto ovi problemi najčešće i započnu najpre neprimetno.

Nema preporuka u vezi sa tim koliko se erekcije moraju prorediti ili oslabiti da bi to bio definitivan znak problema, pošto je ova mera individualna. Međutim, svaka promena, koja se ponavlja, odnosno traje kroz određen vremenski period, može da ukazuje na začetak erektilne disfunkcije , i zato je potrebno pratiti šta se dešava po tom pitanju.

7. Loš kvalitet sna

Bez obzira šta bio razlog lošeg kvaliteta sna, njegov manjak može da dovede do brojnih zdravstvenih problema, uključujući i impotenciju. To se posebno odnosi na apneju pri spavanju, poremećaj sna u kom se disanje, tokom spavanja, privremeno obustavi, na kratak vremenski period.

Nedostatak sna utiče na nivo testosterona, što dalje može da vodi povećanoj anksioznosti i doživljaju da smo pod stresom.

Šta učiniti ukoliko primetite neki od ovih ranih znakova?

Sve što iskače iz uobičajene rutine koju imate, može biti znak za uzbunu, i zato je, osim praćenja šta se dešava, preporučljivo posetiti lekara . Nekad će problem biti jednostavno uočljiv i rešiv, a nekad teže.

Kakva god bila prognoza, što se ranije problem uoči i pristupi se njegovom rešavanju, to će i efekti biti bolji, pa je zato najbolje obratiti se za pomoć pre nego što je problem uzeo maha.

Једно мишљење на „7 ranih znakova erektilne disfunkcije – II deo“

  1. Imam problem da postignem erekciju, desava se cak i prilikom samozodovljavanja, i imam problem sa jutarnjom erekcijom,a zanima me koliko cesto treba imati jutarnje erekcije,pod uslovom da nemam nikakav problem ovog tipa?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.