7 ranih znakova erektilne disfunkcije – I deo

Problem sa erekcijom može postojati i mnogo pre nego što primetite prve znake koji bi na njega mogli ukazivati. Takvi problemi se najčešće i ne pojavljuju niotkuda, već se njihovi prvi znaci mogu uočiti mnogo ranije, što se posebno odnosi na probleme koji uzroke imaju u fizičkim (nasuprot psihičkih ) faktora.

Ponekad i najmanji problem sa potencijom može da ukazuje na to da će se situacija pogoršati. Organizam nam na taj način šalje poruku da se nešto dešava, a kao i kod svih zdravstvenih problema, tako je i kod erektilne disfunkcije najbolje što pre preduzeti izvesne mere, dok se situacija još uvek nije razvila ili čak dodatno zakomplikovala. To je posebno važno kod onih oboljenja i stanja gde je i sama erektilna disfunkcija pokazatelj da nešto nije kako treba (na primer, kod problema sa srcem ili dijabetesom ).

Sve su to razlozi za pažljivo osluškivanje onoga što nam telo poručuje, a mi ćemo u ovom i narednom tekstu opisati ukupno sedam ranih znakovaerektilne disfunkcije .

1. Izostanak jutarnje erekcije

Noćne i jutarnje erekcije nemaju nikakve veze sa seksualnim uzbuđenjem; one se dešavaju zato što mozak otpušta noradrenalin – hormon koji sprečava postizanje erekcije – tokom spavanja.

Česte jutarnje erekcije su dobar znak, jer ukazuju na to da su krvni sudovi koji dopremaju krv do penisa očuvani. Ako počnete da primećujete da se jutarnje erekcije dešavaju ređe nego što je to za vas uobičajeno, to može biti znak da postoji problem u domenu funkcionisanja krvnih sudova.

2. Ređe razmišljanje o seksu

Kad se ono što vam je bilo uobičajeno spontano proredi, to je gotovo uvek znak za uzbunu. Kod razmišljanja o seksu, to može biti znak da vam je nivo testosterona niži nego što bi trebalo.

Testosteron je glavni hormon koji reguliše seksualnu želju, a kad dođe do pada njegovog nivoa, to se manifestuje kroz smanjenje seksualne želje. Drugi simptomi njegovog smanjenja mogu biti promene raspoloženja i teškoće u dobijanju mišićne mase.

3. Visok holesterol i/ili krvni pritisak

Ako ste, iz bilo kojih razloga, merili nivo holesterola u krvi ili proveravali krvni pritisak i rezultati pokazuju povišene vrednosti, to se vrlo brzo može odraziti i na poteniciju.

Ukupni holesterol viši od 240 mg/dL, kao i krvni pritisak viši od 130/80 mm Hg, mogu ukazivati na postojanje zdravstvenog problema koji se može odraziti i na potenciju. Jedno merenje sa povišenim vrednostima ne mora da znači ništa, ali ukoliko ih je više, to ukazuje na zdravstveni problem.

Visok holesterol, kao i krvni pritisak, mogu da oštete krvne sudove, usled čega oni mogu izgubiti svoju elastičnost, što je prilično čest uzrok erektilne disfunkcije .

Nastaviće se…

Једно мишљење на „7 ranih znakova erektilne disfunkcije – I deo“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.