5 najčešćih uzroka erektilne disfuncije

Erektilna disfunkcija je stanje koje pogađa jednog od pet muškaraca starijih od 60 godina, a nije retka ni kod mlađih muškaraca . To je stanje koje odlikuje nemogućnost postizanja, odnosno održanja erekcije i samim tim dovodi do smanjene seksualne aktivnosti, što znači da se na brojne načine može odraziti na psihofizičko zdravlje muškarca.

Iako se sa erektilnom disfunkcijom tokom života sretne velik broj muškaraca, ona i dalje važi za tabu temu o kojoj se nedovoljno govori , a samim tim u vezi sa njom postoje mnoge zablude i nerazumevanja .

Ono što je poznato u vezi sa erektilnom disfuncijom jeste da mnoge životne navike na nju mogu da utiču. Zato vam donosimo pet najčešćih uzroka erektilne disfunkcije, kao i načina na koji se ona može sprečiti i lečiti.

 1. Životne navike

O uticaju životnih navika na potenciju već smo pisali , ali je veoma važno podsetiti se da, na primer, prekomerna upotreba alkohola može izazvati probleme sa potencijom. Isto se odnosi i na pušenje, kao i na upotrebu droga . No, tu su i druge navike koje se možda prepoznaju kao manje štetne od ovih koje smo naveli, ali svakako imaju negativan uticaj na zdravlje, samim tim i na potenciju. To se prevashodno odnosi na prekomerni unos šećera, što može voditi do gojaznosti, jednog od relativno čestih uzroka erektilne disfuncije. Umesto toga, radi pospešenja seksualne moći, ali i poboljšanja celokupnog zdravlja, preporučuje se unos hrane koja je bogata flavonoidima. U takvu hranu spadaju, recimo, borovnice . Isto tako, mediteranski način ishrane pokazao se kao dobra prevencija erektilne disfunkcije.

 1. Povrede

Iako je fizička aktivnost definitivno preporučljiva kao deo životnog stila koji vodi boljem zdravlju i potenciji, prekomerno izlaganje tela fizičkom naporu može povećati rizik za povrede, pa i za pojavu erektilne disfunkcije. Zato lekari preporučuju vežbanje koje će biti umereno, odnosno prilagođeno godinama i telesnoj konstituciji, ali i prethodnoj fizičkoj spremi i vežbačkom iskustvu vežbača. Osluškujte svoje telo i nemojte na silu pokušavati da izvedete stvari koje bi se mogle pokazati štetnim za vaše zdravlje. Ukoliko želite da povećate napor kom se izlažete, činite to postepeno i bezbedno, najbolje u konsultaciji sa lekarom ili trenerom.

 1. Zdravstveno stanje

Problemi sa erekcijom često mogu da ukazuju na neko već postojeće zdravstveno stanje koje bi, da nema ovih problema, možda ostalo nezapaženo. To se prevashodno odnosi na srčana oboljenja , kao i na visok krvni pritisak, takozvanog „tihog ubicu“, koji godinama može proći nezapaženo, a činiti veliku štetu telu. Isto tako, dijabetes , multipla skleroza, hronično oboljenje bubrega i druga zdravstvena stanja mogu imati negativan uticaj na erekciju. Ono što je veoma važno, kada je reč o ovakvim stanjima i erektilnoj disfunkciji, to je da se pre svakog pokušaja da poboljšate potenciju lekovima ili drugim medicinskim pomagalima obavezno konsultujete sa svojim lekarom , kako biste bili sigurni da će takav tretman za vas biti bezbedan.

 1. Problemi u partnerskom odnosu

Problemi koji se mogu javiti u partnerskom odnosu nikako ne bi smeli biti zanemareni kada je reč o problemima sa potencijom. Ukoliko imate problema u takvom odnosu ili se borite sa anksioznošću , depresijom ili niskim samopouzdanjem, to može otežati postizanje i održanje erekcije. Zato se često, kada uzrok problema nije u domenu fizičkog zdravlja , pomoć možete pronaći kod psihoterapeuta ili savetnika za parove.

 1. Lekovi

Dobro je poznato da uzimanje određenih lekova može dovesti do erektilne disfunkcije. Antihistamini, antidepresivi i lekovi za regulisanje krvnog pritiska povezani su sa erektilnom disfunkcijom. U slučaju da uzimate neke od ovih lekova i kao nuspojavu imate probleme sa potencijom, konsultujte se sa svojim lekarom kako bi se razmotrila mogućnost izmene terapije, ali nikako to nemojte činiti samostalno i bez stručnog nadzora.

12 мишљења на „5 najčešćih uzroka erektilne disfuncije“

 1. Повратни пинг: J. (22) - Erekcija.rs
 2. Повратни пинг: Bojan (41 god) - Erekcija.rs
 3. Повратни пинг: Goran1 (45 god) - Erekcija.rs
 4. Повратни пинг: Slobodan (41 god) - Erekcija.rs
 5. Повратни пинг: Teodor Teo (25 god) - Erekcija.rs
 6. Повратни пинг: Reka (24 god) - Erekcija.rs
 7. Повратни пинг: Nikoo (22 god) - Erekcija.rs
 8. Повратни пинг: Marko (33 god) - Erekcija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.