Borovnice i citrusi za bolju potenciju

Veza između određenih vrsta hrane i sveukupnog zdravstvenog stanja već je poznata, a isto se odnosi i na prevenciju, odnosno lečenje erektilne disfunkcije .
O tome koliko su uravnotežena ishrana , redovna fizička aktivnost i druge zdrave životne navike bitni kada je reč o prevenciji, ali i tretmanu erektilne disfunkcije govori se u stručnoj javnosti već neko vreme. Tim podacima sada se pridružuju rezultati jednog istraživanja objavljenog pre nekoliko dana, koje je pokazalo da konzumiranje određenih vrsta voća može pozitivno da utiče na potenciju.

Od ranije je poznato da hrana bogata flavnoidima ima antizapaljenski efekat na organizam, što znači da može smanjiti rizik za razvijanje srčanih oboljenja i nekih formi raka.

Istraživanje objavljeno u naučnom časopisu „The American Journal of Clinical Nutrition“, sprovedeno je na uzorku od 25.096 muškaraca starosti od 40 do 75 bez kardiovaskularnih oboljenja, dijagnostikovane erektilne disfunkcije i raka prostate, bešike i testisa. Informacije prikupljene od njih ticale su se toga koliko često konzumiraju hranu i napitke bogate flavonoidima, supstance koja je prisutna u čajevima, vinima i mnogim vrstama voća i povrća.

U periodu od 10 godina, oko 36 odsto ispitivanih muškaraca iskusila je erektilnu disfunkciju . Oni koji su redovno konzumirali hranu bogatu flavonoidima – posebno borovnicama i citrusnim voćem – imali su za 14 odsto manje iskustva sa erektilnom disfunkcijom u odnosu na muškarce koji nisu tako učestalo konzumirali spomenutu hranu. Efekti su posebno bili uočljivi među mlađima od 70 godina i kod gojaznih muškaraca.

Ova studija značajna je po tome što je bila veoma dugotrajna i imala velik uzorak ispitanika. Međutim, rezultati dobijeni na ovaj način ne kazuju ništa o uzročno-posledičnoj vezi između konzimiranja hrane bogate flavonoidima i erektilne disfunkcije. U svakom slučaju, poznato je da se zdrava ishrana, između ostalog, bazira na redovnom unošenju voća i povrća, pa je sasvim sigurno da je uključivanje borovnica i citrusnog voća svakako dobra ideja, nezavisno od ovih rezultata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.