4 stvari koje morate znati o erektilnoj disfunkciji

Erektilna disfunkcija još uvek je tema o kojoj se ne govori otvoreno. Međutim, stvari se menjaju, zahvaljujući tome što su nam sada informacije o ovom stanju dostupnije nego ikada. I pored toga, ova tema često izaziva sram i prate je razne zablude ili nerazumevanja, pa stoga donosimo 4 veoma važne činjenice o erektilnoj disfunkciji koje bi trebalo da imate na umu, bez obzira na to da li ste je iskusili ili ne.

  1. Erektilna disfunkcija često je rezultat već postojećeg zdravstvenog problema ili stanja. Veliki deo takvih stanja češće se javlja sa prirodnim starenjem organizma, pa otud i rasprostranjen mit o tome da je erektilna disfunkcija neminovna u određenim godinama . Osim toga, nju mogu izazvati i izvesni lekovi , a drugi mogući uzroci tiču se oboljenja prostate , izloženosti stresu , problema u partnerskom odnosu , anksioznosti , depresije i tome slično.
  1. I drugi faktori mogu voditi do erektilne disfunkcije koji su povezani sa starenjem, odnosno sa životnim dobom muškarca. Na primer, sa godinama, tkivo penisa sve je manje elastično, a komunikacija koje se odvija između nerava se usporava. No, to i dalje ne znači da je erektilna disfunkcija u starijem životnom dobu neizbežna . U tome veliku ulogu igra i životni stil .
  1. Kardiovaskularna oboljenja čest su uzrok erektilne disfunkcije. Zapušenje arterija (ili, stručno, ateroskleroza) ne utiče samo na arterije koje dopremaju krv do srca, već i na kompletan krvotok. Zapravo, oko 30 odsto muškaraca koji se javljaju lekaru zbog problema sa potencijom, imaju neko kardiovaskularno oboljenje kom je erektilna disfunkcija samo pratilac. Zato je, između ostalog, veoma važno potražiti lekarsku pomoć kada iskusite probleme sa potencijom – zato što vam oni zapravo mogu spasiti život, odnosno ukazati na neki mnogo ozbiljniji zdravstveni problem.
  1. Jedno istraživanje sprovedeno u Masačusetsu, SAD, pokazalo je da se određeni slučajevi erektilne disfunkcije povlače sami od sebe. Naime, neki muškarci iskuse probleme sa potencijom koji traju neko vreme, a zatim se spontano povuku, bez ikakvog lečenja. Iako je ovo ohrabrujuća vest za one koji se bore sa erektilnom disfunkcijom, to ne znači da je dobra ideja samo čekati da ovo stanje prođe samo od sebe, a glavni razlog za to je upravo spomenuta činjenica broj 3.

Bez obzira na uzrok, erektilna disfunkcija najčešće je rešiv probem. Kod nekih muškaraca, izmene životnih navika mogu da utiču na potenciju, posebno onih koje se tiču ishrane , vežbanja , prestanka pušenja, umerenog konzumiranja alkohola i tome slično. S druge strane, nekima će za rešenje ovog problema biti neophodni lekovi , a osim njih, dostupne su i druge terapijske intervencije. Prvi korak je, svakako, odluka da se problem reši, a zatim odlazak kod lekara , kako bi se ustanovilo na koji način takvo rešenje može da se pronađe, vodeći računa o drugim važnim faktorima i opštem zdravstvenom stanju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.