Emocionalne posledice erektilne disfunkcije

U reklamama za lekove protiv erektilne disfunkcije, najčešće viđamo vesele i zdrave muškarce, što sugeriše kako ovi lekovi mogu da vrate mladost. Uprkos tome što živimo u kulturi koja je fokusirana na izbegavanje starenja, ono je neizbežan deo života.

Kad se posmatra iz perspektive pomenute kulture koja je usmerena na mlado(liko)st, erektilna disfunkcija može se razumeti kao isključivo medicinsko stanje. Međutim, partnerske veze su mnogo kompleksnije od samog seksualnog čina, i zato sama mogućnost postizanja erekcije ne vodi nužno i do poboljšanja veze, ukoliko u njoj postoje drugi problemi.

O ovoj problematici govori dr Danijel Voter, psiholog sa specijalizacijom u oblasti seksualnih i problema u partnerskim odnosima. On kaže da je mogućnost postizanja i održanja erekcije bitna za percepciju poželjnosti muškarca, što prevazilazi pitanje samo seksualnosti, već zadire dublje – u identitet.

Pored fizičkih uzroka erektilne disfunkcije, važno je baviti se i mentalnim stanjima . Ranjivost, stid i sram često su povezani sa erektilnom disfunkcijom. Od ključnog je značaja, u ovom kontekstu, razumeti da ovih problemi mogu dovesti do smanjenog doživljaja muževnosti kod muškaraca koji se sa njima suočavaju. Erektilna disfunkcija može imati izrazito negativan uticaj na samopouzdanje i može voditi u depresiju , neretko kroz suočavanje sa starenjem i strahom od smrti.

Dr Voter sugeruše da se bolje snalaze oni muškarci koji nauče da osluškuju ono što im njihova tela poručuju, i suočavaju se sa svojim egzistencijalnim krizama. Oni su skloni dubljem razmišljanju o svojim strahovima od smrti, izolacije, nedostatka smisla i gubitka povezanosti sa drugima. Kada su i njihovi partneri otvoreni ka bavljenju ovim pitanjima i predstavljaju oslonac, veza iz izvora straha i potencijalnog gubitka može prerasti u izvor snage i povezanosti.

Suočavanje sa ovim problemima može pomoći muškarcima da bolje razumeju sebe i da promene svoju životnu perspektivu: da posmatraju život kao pun prilika, a ne borbu sa starenjem koja se ne može dobiti. Tako erektilna disfunkcija zapravo može poslužti kao povod da se bavimo ovim važnim pitanjima, kroz samoprihvatanje i jačanje veze sa samim sobom, kao i sa partnerima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.