Zdravstvena stanja koja mogu dovesti do erektilne disfunkcije ~ II deo

Kao što je već poznato, erektilna disfunkcija može imati brojne uzroke . U prethodnom tekstu opisali smo pet zdravstvenih stanja koja mogu dovesti do problema sa potencijom , a sada vam donosimo još pet takvih stanja.

  1. Parkinsonova bolest

Parkinsonova bolest je neurološko oboljenje koje se manifestuje kroz karakteristične motoričke pokrete, a može se odraziti i na kognitivne funkcije. Ona češće pogađa ljude u starijoj životnoj dobi, a u svojim kasnijim fazama može napredovati do te mere da je osobi koja od nje boluje potrebna pomoć u obavljanju svakodnevnih radnji. U toj fazi, erekcija sigurno nije stvar oko koje oboleli od Parkinsonove bolesti najviše brinu, ali ukoliko se erektilna disfunkcija pojavi u ranijem životnom dobu, ona može zapravo ukazivati na to da će kasnije doći do razvoja ovog oboljenja. Isto tako, smatra se da je depresija jedan od faktora rizika za pojavu Parkinsonove bolesti.

  1. Pejronijeva bolest

Ovo benigno stanje dovodi do deformiteta, odnosno zakrivljenja i skraćenja penisa . Osim što se mogu pojaviti problemi sa potencijom, ovo oboljenje odlikuju i bolne erekcije. Još uvek nije poznat tačan uzrok ove bolesti, a relativno često je povezana sa povredama penisa. Smatra se da se u njenoj osnovi može naći genetska predipozicija, a faktori rizika za njenu pojavu su – a sigurno ćete ih prepoznati i kao faktore rizika za pojavu erektilne disfunkcije – pušenje, gojaznost, povišen krvni pritisak, povišena masnoća u krvi i slično.

  1. Multipla skleroza

Multipla skleroza je hronočno autoimuno oboljenje centralnog nervnog sistema koje, između ostalog, utiče i na proizvodnju testosterona . Niski nivoi ovog androgena mogu da utiču na seksualno zdravlje muškaraca i da dovedu do erektilne disfunkcije. Multipla skleroza najčešće se pojavljuje između 20 i 40 godine života, a smatra se da važnu ulogu u njenom nastanku igraju genetski faktori. Tačan uzrok nije poznat, a smatra se da do njene pojave dovodi genetska predispozicija u kombinaciji sa određenim sredinskim faktorima, kao što je izloženost nekom infektivnom agensu.

  1. Depresija

Kada je reč o organskim uzrocima erektilne disfunkcije, među vodećim je ometen dotok krvi do penisa, do čega može doći usled brojnih faktora, stanja i oboljenja. Međutim, jedan od istaknutijih faktora kada je reč o psihičkim uzrocima erektilne disfunkcije je depresija. Istraživanja na ovu temu pokazala su međusobnu povezanost ova dva stanja, ali i situacije kada upotreba određenih antidepresiva – lekova kojima se tretira erektilna disfunkcija – mogu dovesti do problema sa potencijom. U ovom kontekstu, važno je razlikovati depresiju kao poremećaj raspoloženja koji zahteva lečenje (najčešće je to kombinacija psihofarmaka i psihoterapije), od depresivnosti koje se, kao stanje, javlja kod većine ljudi, tokom nekih perioda u životu. I ovo stanje može dovesti do problema sa potencijom, ali i želje za seksom . Međutim, jedna od najvažnijih razlika je u tome što se depresivnost, nakon nekog vremena, najčešće spontano povuče, pa sa njom nestanu i problemi sa potencijom. Kada to nije slučaj, može se raditi o depresiji i tada je neophodno potražiti lekarsku pomoć.

  1. Poremećaji spavanja

Poremećaji sna često mogu ukazivati na neki drugi zdravstveni problem (kako fizički, tako i psihički), koji se takođe mogu odraziti na potenciju. Određena istraživanja pokazala su povezanost između poremećaja spavanja kao što je apneja sa erektilnom disfunkcijom. Apneju u snu karakteriše kratkotrajan prestanak spoljašnjeg disanja tokom spavanja (pri čemu je unutrašnje disanje očuvano). Ove pauze traju između 3 i 10 sekundi i dovode do niza promena u organizmu. Povremenu apneju mogu iskusiti inače zdravi ljudi, posebno u stanjima kao što su konzumacija alkohola ili intenzivan umor. Međutim, kada se u jednom satu javlja više od 5 ovakvih zastoja, onda u pitanju može biti apneja spavanja.

2 мишљења на „Zdravstvena stanja koja mogu dovesti do erektilne disfunkcije ~ II deo“

  1. Повратни пинг: Marikonj (39 god) - Erekcija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.