Zdravstvena stanja koja mogu dovesti do erektilne disfunkcije ~ I deo

Erektilna disfunkcija nije samo fizičko stanje. S obzirom na to da ozbiljno utiče na seksualne performanse, ona ima i značajan psihički uticaj na muškarca. U nekim slučajevima, ona se javlja udružena sa nekim drugim zdravstvenim problemom, čiji zapravo može biti i jedini pokazatelj, sve dok bolest ne napreduje dovoljno da pokazuje i neke druge simptome.

Zato vam donosimo ukupno 10 takvih oboljenja koja se mogu nalaziti u osnovi erektilne disfunkcije. Njena pojava ne mora ukazivati ni na jedno od ovih oboljenja, ali ukoliko sumnjate da imate neko od njih, neophodno je da se posetite lekara kako biste potvrdili ili opovrli svoje sumnje.

  1. Dijabetes

Već je poznato da je dijabetes stanje koja pogađa gotovo svaki vitalni organ, pa zato ne štedi ni erekciju. Zapravo, dijabetes može dovesti do seksualne disfunkcije kod muškaraca i kod žena. On utiče na krvne sudove i snabdevanje krvlju različitih delova tela, uključujući i penis. Nedostatak takvih zaliha održavanje erekcije čini nemogućim i zato je veoma važno povremeno proveriti nivo šećera u krvi, kako bi se ovo stanje eventualno prepoznalo što ranije. Osim toga, neka istraživanja pokazuju da je dijabetes melitus glavni faktor rizika za pojavu erektilne disfunkcije.

  1. Gojaznost

Prekomerna telesna težina može učiniti seksualni život lošijim. To nije samo zbog fizičkih ograničenja koja takvo stanje sa sobom može nositi, već i zbog sužavanja krvnih sudova usled nagomilavanja masnoća, što značajno povećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Masnoće utiču na cirkulaciju i negativno deluju na arterije koje krv dopremaju do penisa i na taj način mogu dovesti do erektilne disfunkcije. Prema nekim istraživanjima, većina muškaraca koja ima probleme sa potencijom istih može da se u potpunosti reši u roku od dve godine nakon što izmene svoje životne navike i uvedu redovnu fizičku aktivnost u svoj dnevni ritam.

  1. Srčana oboljenja

S obzirom da je neophodan preduslov da do erekcije dođe prokrvljenost penisa, onda nije iznenađujuće zato su srčana oboljenja i erektilna disfunkcija veoma često povezani. Ukoliko kardiovaskularni problem dovede do suženja arterija, to se može negativno odraziti na potenciju. Nedostatak odgovarajućeg dotoka krvi do penisa čini ovo stanje neizbežnim. Važno je znati i da, ukoliko imate erektilnu disfunkciju, a pritom nemate dijagnostikovano srčano oboljenje, bilo bi dobro da ipak odete na lekarski pregled, pošto šanse da je u osnovi probema sa potencijom problem sa srcem, odnosno krvnim sudovima nisu zanemarljive.

  1. Visok krvni pritisak

Hipertenzija, poznatija i kao visok pritisak, jedno je od brojnih stanja koja su povezana sa cirkulacijom krvi kroz organizam i samim tim je povezana sa erekcijom. I ovo stanje dovodi do sužavanja krvnih sudova i na taj način ometa normalan protok krvi do penisa. Isto kao i kod srčanih oboljenja, sama pojava erektilne dsifunkcije mogla bi da ukazuje na hipertenziju, što je posebno važno imati na umu zato što visok krvni pritisak može da nema nikakve izražene simptome, a problemi sa erekcijom mogli bi biti i jedini simptom ovog stanja.

  1. Visok holesterol

Isto kao što su srce i erektilna disfunkcija povezani, tako su povezani i srce i holesterol. Visok holesterol može dovesti do brojnih kardiovaskulanih problema, što se može nepovoljno odraziti i na erektilnu disfunkciju.

Nastaviće se…

2 мишљења на „Zdravstvena stanja koja mogu dovesti do erektilne disfunkcije ~ I deo“

  1. Повратни пинг: Dimitrije (31 god) - Erekcija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.