J. (22)

P: Poštovani, imam sledeći problem: Bio sam u dugoj vezi sa devojkom koja je trajala 4 godine. Pre te veze i u toj vezi, nikada nisam imao probleme sa potencijom i erekcijama. Libido je uvek bio prisutan do maksimuma, na samu pomisao o seksu, maksimalnu erekciju sam postizao za 10ak sekundi, ako ne i manje, kao i prilikom odnosa. Problemi su počeli nakon 2 meseca, kada me je devojka ostavila. Naime, prvih 10-ak dana nisam imao nikakvih problema, želja za seksom je bila normala, kao i erekcije. Međutim, kako je vreme odmicalo, stigao me je raskid i do seksa mi je bilo sve manje i manje, kao i sada. Imaginacijom ne mogu postići erekciju, možda jako malo ali nikako do kraja. Na silu pokušavam postići erekciju (kao i to da na silu pokušavam da se, narodski rečeno, napalim) ali mi ne polazi za rukom. Inače vodim zdrav život, dnevno pretrčim preko 10km, hranim se zdravo, slatkiše sam sveo na minimum a ponekad ih izbacim i na mesec dana zbog čišćenja organizma, sa tegovima treniram svakodnevno. Banane i ostalo voće konzumiram u normalnim količinama, nikada nisam zapalio cigaretu a i ne konzumiram alkohol. Borim se trenutno sa nekom vrstom depresije i usamljenosti. Depresija je prisutna ne u tolikoj meri zbog raskida, koliko je prisutna u meri zbog mog smanjenog libida i neke vrste straha od odnosa i bežanje od svega toga. Još par stvari da napomenem, jutarnje erekcije imam, snage za trening, učenje i normalno funkcionisanje imam, rast brade i dlaka je normalan, glas nije povišen ili drugačiji, normalan je. Da li biste Vi imali neki savet za mene, kako se osloboditi stresa i kako otkloniti strah?

O: Poštovani, s obzirom na to da i sami kažete da se osećate depresivno i usamljeno, to može biti razlog zbog kog imate probleme sa potencijom. Raskid je veoma stresan događaj i obično nam je posle istog potrebno neko vreme da se vratimo svom uobičajenom funkcionisanju. Simptomi depresivnosti u tom periodu nisu neoubičajeni, a manifestuju se kroz poremećaj sna (spavamo manje ili više nego obično), smanjen ili povećan apetit, osećanja tuge, gubitka, apatije, bezvoljnosti. Takva osećanja, posle raskida, su normalna. Isto tako, mogu uticati na potenciju.

Seksualna želja nije nešto što se može siliti, pa zato nije iznenađujuće zašto Vam ne polazi za rukom da postignete očekivani nivo uzbuđenja. Stoga Vam preporučujemo da date sebi vremena da odbolujete raskid, da se vremenom vratite na svoj uobičajeni nivo funkcionisanja. U tom periodu, nemojte siliti seksualnu želju, već pustite da se stvari odvijaju svojim tokom.

Jedan od načina da proverite da li je problem sa erekcijom koji imate psihičke ili fizičke prirode jeste jutaranja erekcija – ukoliko je imate, ali u toku dana ne možete da je postignete, to može da ukazuje na psihičke uzroke (u koje svakako spadaju depresivnost i sva prateća osećanja koja se javljaju nakon raskida). Zato dajte sebi malo vremena, nemojte siliti, a ako se stvari ni vremenom ne poprave, posetite lekara (urologa), koji Vam može pomoći da otkrijete uzroke problema , a zatim Vam pomoći u pronalaženju načina da se problem reši. Takođe, ako se ispostavi da je problem u psihičkom domenu, možete se obratiti psihologu ili psihoterapeutu. Oni Vam mogu pomoći da izađete na kraj sa osećanjima koja mogu stajati u osnovi problema.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.