Aleksandar (21 god)

P: Postovani, Imam 20 godina i nedavno sam po prvi put imao seksualni odnos. Taj prvi put i narednih par puta mi se desio problem koji me jako zabrinjava. Naime, svaki put kada trebam da penetriram u partnerku moja erekcija jako oslabi, a pre toga je jaka. Nikada ranije nisam imao problema sa erekcijom, zdravo se hranim, treniram, ne pijem alkohol i ne pusim. Pretpostavljam da se radi o nekom psihickom problemu, pre nego fizioloskom.

Inace ne osecam bilo kakav strah od samog seksualnog cina niti me zabrinjava sta ce partnerka da pomisli, ‘jesam li dobar ili ne’, tako da me interesuje, ako je vec kao sto pretpostavljam psihicki problem, kakva je njegova podloga i kalvoga je konteksta. Takodje, razmisljao sam da kupim neki lek koji ce da mi dodatno stimulise erekciju, kao npr. Ernafil, medjutim bojim se da se posle ne naviknem na njega, a sa druge strane, kao sto ranije pomenuh, mlad sam i zdrav.

O: Poštovani, to što Vam se dešava, posebno zato što, kako kažete, su erekcije inače normalne, zaista liči na psihičke uzroke problema sa potencijom . U tom kontekstu, važno je da znate dve stvari: prva je ta da je ovo relativno čest problem i da se najčešće javlja upravo kod prvih seksualnih odnosa (i sa novim partnerima), a druga je ta da taj strah (odnosno, anksioznost zbog toga kakav će biti ishod seksualnog odnosa, to jest da li će biti uspešan) ne mora da bude na svesnom nivou. Dakle, podloga za takav problem ne mora biti ništa dramatično, već prosto činjenica da imate seksualni odnos po prvi put i da Vam je stalo da sve prođe kako treba.

Lekovi poput Ernafila svakako mogu da pomognu u tome da do seksualnog odnosa dođe, ali lek neće rešiti uzrok problema. Zato je najbolje da probate najpre da se dovoljno opustite kako anksioznost ne bi ponovo napravila prevelik pritisak (ovde o tome možete čitati detaljnije), a ako to ne uspe, imate opciju da probate sa korišćenjem leka, a još je bolja opcija da se obratite lekaru kako biste bili sigurni u to šta je uzrok problema i šta bi dalje bilo najpametnije i najodgovornije raditi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.