Da li veganska ishrana pozitivno utiče na potenciju?

Ishrana zasnovana na biljkama donosi brojne zdravstvene prednosti – od boljeg zdravlja srca pa do manjeg rizika za razvoj određenih vrsta raka. Međutim, odricanje od mesa i drugih životinjskih produkata ne mora nužno biti korisno za seksualno zdravlje, sugerišu postojeći dokazi o ovoj temi.

Jedenje mesa se u popularnoj kulturi često poistovećuje sa muževnošću. Sa druge strane, pojavljuju se zagovornici ideje da je biljna ishrana najbolji način da se očuva erekcija.

Tako se u novom Netflix-ovom dokumentarcu koji propagira veganizam, pod nazivom „The Game Changers” posvećuje vreme ovoj temi. Tačnije, u njemu se tvrdi da nakon samo jednog obroka koji je zasnovan isključivo na biljkama, 3 mlada muškarca imaju za 10 odsto jače i do tri puta snažnije erekcije.

I u samom filmu se navodi da ova studija nije naučno potvrđena, ali da su rezultati koji se pominju dobar znak za buduća istraživanja u tom pravcu.

Veganska i vegetarijanska ishrana obično ne obiluju zasićenim mastima i holesterolom, kojih u izobilju ima u junećem i svinjskom mesu, kao i u mlečnim proizvodima. Zdrava cirkulacija takođe je direktno zaslužna za erekciju, pa su tako visok krvni pritisak, holesterol i drugi vaskularni problemi povezani sa jedenjem mesa takođe povezani sa erektilnom disfunkcijom.

Tačno je da bolje zdravlje srca dovodi do bolje cirkulacije, što vodi ka boljim erekcijama, ali je prerano izvoditi zaključke o tome kako ishrana zasnovana na biljkama utiče na seksualno zdravlje, pošto takva istraživanja još uvek nisu sprovođena. To tvrdi dr Set Koen, urolog sa Njujorškog univerziteta, i dodaje da još uvek ne postoji dovoljno dokaza da veganska dijeta može da doprinese potenciji.

Da ishrana ima značajan uticaj na seksualno zdravlje, kao i da je sve ono što je dobro za generalno, ujedno dobro i za seksualno zdravlje, nauka jeste potvrdila. Na primer, jedna studija iz 2004. godine dolazala je da zdrava ishrana i redovno vežbanje mogu redukovati erektilnu disfunkciju kod gojaznih muškaraca.

U toj studiji nije se direktno ispitivala veganska ishrana, već samo ishrana koja je bogata voćem i povrćem, sa malo zasićenih masti i holesterola. Drugi tipovi ishrane koji se uklapaju u ovaj opis – kao Mediteranska ishrana koja uključuje ribu – takođe su povezani sa poboljšanjem u erektilnoj funkciji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.