Erektilna disfunkcija i kondomi

Kada je reč o sigurnom seksu, kondomi se najčešće smatraju najboljim rešenjem. Osim što su sredstvo sprečavanja neželjene trudnoće, oni štite oba partnera od potencijalnog prenošenja infekcija koje se inače prenose seksualnim kontaktom. Posebno se preporučuje upotreba kondoma u novoformiranim seksualnim vezama ili seksualnim susretima.

Međutim, praksa pokazuje da postoje i problemi kod upotrebe kondoma, a oni se prevashodno odnose na utisak muškarca (a ponekad i oba partnera) da nošenje kondoma smanjuje osetljivost penisa. Isto tako, samo pronalaženje i stavljanje kondoma pre seksualnog odnosa može da se negativno odrazi na kompletnu situaciju u kojoj se partneri nalaze.

Za neke parove, ovi problemi su samo manje neprijatnosti, dok su za neke oni ozbiljan kamen spoticanja. Jedna studija iz 2015. godine, u kojoj je učestvovalo 479 muškaraca dobi između 18 i 24 godine, pokazala je da je većina njih imala neki problem sa erekcijom koji je povezan sa kondomom (skraćeno CAEP, od engleskog „condom-associated erection problems”). Oko 14 odsto ispitanika navodi da su gubili erekciju nakon stavljanja kondoma, a 16 odsto je imalo probleme tokom samog seksualnog čina. Oko trećina je imala teškoće sa erekcijom koji su uključivali oba ova scenarija.

Smatra se da su problemi sa erekcijom povezani sa kondomom često potcenjen faktor kad se govori kako o erektilnoj disfunkciji, tako i o nespremnosti da se koristi kondom, bio je zaključak pomenutog istraživanja.

Dr Anatol Menon-Johanson, direktor dobrotvornog udruženja koje pruža podršku u kontekstu seksualnih aktivnosti ljudima mlađim od 25 godina, kaže da je problem sa kondomima u tome što su oni, baš kao i sigurnosni pojasevi u automobilima ili šlemovi za vožnju bicikla, često neudobni i da mogu da umanje senzacije koje su povezane sa seksom i na taj način ometaju seksualni čin.

On ističe da je rešenje u eksperimentisanju, kako bi se pronašlo rešenje koje će najmanje da opstruira uživanje u seksu. „Za mlade ljude koji tek isprobavaju upotrebu kondoma, važno je istraživati i pronaći one koji su udobni, pošto su neki uži od ostalih,” kaže dr Menon-Johanson i dodaje da je potrebno pronaći veličinu, oblik i brend koji će odgovarati i vršiti svoju funkciju.

Preporučljivo je, takođe, uvrstiti stavljanje kondoma u predigru, kako njegovo pronalaženje i stavljanje ne bi negativno uticalo na raspoloženje partnera za seks. Unutar kondoma može se staviti lubrikant koji će olakšati njegovo stavljanje, ali sa time treba biti oprezan, jer previše lubrikanta može dovesti do spadanja kondoma. Lubrikant, takođe, ne bi trebalo da bude na bazi ulja, jer može da ošteti lateks od kog je kondom napravljen i tako dovede do njegovog pucanja.

Osim pronalaska adekvatnog kondoma, važno je i baviti se anksioznošću koju može izazvati upotreba kondoma. Mnogi muškarci postaju nervozni u vezi samog čina stavljanja kondoma, pa to može da izazove probleme sa potencijom. Strah da sve neće biti kako treba zapravo može da izazove erektilnu disfunkciju, time potvrdi strepnju i povezanost problema sa potencijom i kondoma, zbog čega može odvratiti muškarca, odnosno partnere, od dalje upotrebe kondoma.

U tom kontekstu, preporučljivo je uvežbati stavljanje kondoma, nezavisno od seksualnog čina, kako ta radnja ne bi omela ili onemogućila seksualni odnos, kada do njega dođe.

Otvoren razgovor sa partnerom o korišćenju kondoma, kao i potencijalnim problemima ili strepnjama, takođe je preporučljiv u svrhe sprečavanja da kondom postane neprijatelj erekcije. Na ovaj način, može doći ne samo do smanjenja anksioznosti, već i do stvaranja dodatne bliskosti među partnerima, kroz razgovor o tako osetljivoj a važnoj temi.

 

Једно мишљење на „Erektilna disfunkcija i kondomi“

  1. Повратни пинг: Nenad (25 god) - Erekcija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.