Erektilna disfunkcija kao prediktor srčanih oboljenja

Za prevenciju erektilne disfunkcije nije dovoljno redovno posećivati urologa, već i kardiologa, zaključak je četvorogodišnje studije objavljene u medicinskom časopisu „Cirkulacija” (eng. Circulation). Ono je pokazalo da muškarci sa impotencijom koja je povezana sa krvnim sudovima imaju dvostruko veće šanse da dožive infarkt, moždani udar ili srčani zastoj.

U ovoj studiji učestvovalo je skoro 1900 muškaraca, starosti od 60 do 78 godina, sa erektilnom disfunkcijom koja je izazvana vaskularnim faktorima, nasuprot onima čiji problemi sa potencijom su psihičke prirode . Vaskularni faktori podrazumevaju blokadu arterija, zbog kojih se nedovoljna količina krvi šalje do penisa i usled čega dolazi do izostanka erekcije.

Dobro je poznata povezanost kardiovaskularnih oboljenja i erektilne disfunkcije , a smatra se da se u osnovi ove veze nalaze faktori kao što su gojaznost, visok krvni pritisak i dijabetes . U te faktore spada i depresija, kao i lekovi kojima se ona leči. Ali, ono što je ovo istraživanje pokazalo je da je sama erektilna disfunkcija značajan faktor rizika za pojavu srčanih oboljenja.

Poruka koju ovo istraživanje nastoji da prenese jeste da bi lekari trebalo da obrate pažnju rizik za razvoj srčanih oboljenja kod sredovečnih muškaraca sa erektilnom disfunkcijom. I sami muškarci bi trebalo da budu svesni ove povezanosti, kao i mogućnosti da je impotencija zapravo pokazatelj kardiovaskularnih oboljenja.

Iako su uzorak u ovom istraživanju činili sredovečni muškarci, njegovi autori navode da to ne znači da je erektilna disfunkcija neminovni deo procesa starenja . Vođenje računa o ishrani , životnim navikama , briga o zdravlju, fizička aktivnost, malo ili nimalo alkohola i nepušenje su ono na šta treba obratiti pažnju, kako bi se pojava erektilne disfunkcije sprečila, bez obzira na godine i opšte zdravstveno stanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.