Erektilna disfunkcija može biti najava moždanog i srčanog udara

Muškarci koji se suočavaju sa erektilnom disfunkcijom zapravo se mogu naći pred većim problemom nego što je seksualna frustracija. ED, naime, može predvideti rizik od potencijalnog moždanog ili srčanog udara.

Ovo je zaključak studije koje se oslanjala na analizu rezultata istraživanja koja su obuhvatala više od 150.000 muškaraca, a objavljena je u Žurnalu seksualne medicine. U poređenju sa muškarcima koji ne pokazuju simptome problema sa potencijom, analiza je pokazala da muškarci sa ED imaju 59% veći rizik od razvoja koronarnih oboljenja ili arterioskleroze, 34% veći rizik od moždanog udara i 33% veći rizik od smrti usled drugih uzroka.

„Erektilna disfunkcija može se razviti godinama pre nego što se pojave drugi znaci ili simptomi kardiovaskularnih oboljenja”, rekao je dr Ron Blenkštajn, preventivni kardiolog i član udruženja za kardiološku prevenciju.

Problemi sa potencijom mogu da budu prvi znak srčanih oboljenja, iako nije svaki problem ove prirode nužno znak za uzbunu. Međutim, ako erektilna disfunkcija postane obrazac koji se ponavlja, onda je potrebno obratiti pažnju na ovo zdravstveno stanje.

Penis je dobar prediktor problema sa srčanim oboljenjima, pošto su arterije koje do njega dostavljaju krv prilično uskog prečnika, pa njihovo začepljenje – što za posledicu ima erektilnu disfunkciju – može biti rani znak ovih oboljenja.

Jedini način da se utvrdi da li je problem sa potencijom zapravo najava srčanih oboljenja je odlazak kod lekara, odnosno lekarski pregled kojim će se ispitati nivo šećera u krvi (kao znak dijabetesa), nivo holesterola i krvni pritisak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.