Hrana koja uništava erekciju i mušku plodnost

Erektilna disfunkcija, poznata i kao impotencija, relativno je čest problem među muškarcima svih uzrasta. Nju mogu izazvati brojni faktori koji se mogu podeliti na fizičke (telesne) i psihičke . Kada su u pitanju telesni, stručnjaci upozoravaju na to da je sve veći broj muškaraca koji, usled neadekvatne ishrane, imaju probleme ne samo sa potencijom , već i sa plodnošću.

Jedan od najčešćih telesnih uzroka erektilne disfunkcije je sužavanje krvnih sudova, što može biti posledica stanja kao što su dijabetes , visok holesterol i krvni pritisak . Iako je tačno da je erektilna disfunkcija češća među muškarcima starosti od četrdeset do sedamdeset godina, sve je veći broj i mlađih muškaraca koji od nje boluju. Šta bi mogao biti uzrok tome?

Doktorka Kim Klagston, stručnjak sa plodnost, smatra da uzroke treba tražiti u životnim navikama . Ona navodi da je mnogi parovi često pitaju da li postoji nešto što muškarci rade svakog dana, a što može negativno da se odrazi na njihovu plodnost. Dr Klagston kaže da tipična „zapadnjačka” dijeta uključuje visok procenat industrijski obrađenog mesa, prostih ugljenih hidrata i slatkiša, što je izuzetno nezdrav način ishrane koji se i te kako odražava kako na potenciju, tako i na pokretljivost spematozoida.

„Ovaj način ishrane, koja obiluje trans mastima, može negativno uticati na kvalitet sperme i voditi povećanju telesne težine. Gojaznost se odražava i na hormonski status, snižavajući testosteron što može dovesti do smanjenog kvaliteta sperme i doprineti erektilnoj disfunkciji. Isto tako, prekomerna težina akumulirana oko testisa podiže temperaturu ove regije i utiče na produkciju sperme,” objašnjava dr Klagston povezanost između ishrane i reporuktivnog zdravlja.

Isto tako, onda nudi rešenje: „Zamena procesirane hrane za zaista nutritivno vredne sastojke , uključujući svežu ribu zbog visokog nivoa omega-3 masnih kiselina, može pomoći u podizanju kvaliteta sperme. Treba imati na umu ni da preterana mršavost nije dobra, zato što se i ona može negativno odraziti na kvalitet sperme. Masno tkivo ima važnu ulogu u metabolizmu i otpuštanju reporoduktivnih hormona. Upravo zato je održavanje zdravog nivoa telesne težine veoma važno za plodnost i erekciju.”

Istraživanja su pokazala da zašećerena pića, poput gaziranih sokova i energetskih pića, mogu biti povezana sa slabom pokretljivošću sperme. Previše šećera povećava mogućnost razvoja insulinske rezistencije, što se dalje može negativno odražavati na seksualno zdravlje oba pola.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.