Identifikovan gen koji može voditi do erektilne disfunkcije

Naučnici tvrde da su pronašli gen povezan sa erektilnom disfunkcijom, što bi dovelo do dubljeg razumevanja ovog stanja.

Erektilna disfunkcija široko je rasprostranjena – prema nekim procenama, čak 40 odsto muškaraca starijih od 40 godina ima sa njom iskustva. Na njenu pojavu utiče mnoštvo faktora, kao što su gojaznost , kardiovaskularna oboljenja ,fizička neaktivnost i tome slično. Međutim, važan je i genetski faktor.

Studije na blizancima pokazale su da se čak trećina slučajeva erektilne disfunkcije može pripisati genetskim faktorima. Sve do sada nije bilo poznato koji gen je u pitanju. Međutim, naučnici tvrde da su uspeli da ustanove jedan gen za koji smatraju da je posebno odgovoran za pojavu erektilne disfunkcije .

Posmatrajući genetske profile 36 hiljada muškaraca, istraživači su došli do zaključka da svi oni imaju jedan zajednički lokus koji je u interakciji sa SIM1 genom, a koji je povezan sa erektilnom disfunkcijom. SIM1 gen pomaže u regulaciji telesne težine, a utiče i na proizvodnju dva hormona koji učestvuju u pojavi erekcije. Mutacije u blizini tog lokusa dovode do promena u funkcionisanju SIM1 gena, što može da vodi do problema sa potencijom.

U ovom istraživanju, faktori poput indeksa telesne mase, kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa i pušenja, ostali su važni prediktori pojave erektilne disfunkcije. Dalje, gen je imao najvažnije efekte na muškarce starosti od 50 do 59 godina. On je, takođe, uticao na sve stepene prisustva ED: od najblažih, do najtežih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.