Još jedna potvrda povezanosti neadekvatne oralne higijene i erektilne disfunkcije

Jedno nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je povezanost između oboljenja desni, koje se može sprečiti adekvatnom oralnom higijenom, i erektilne disfunkcije.

Muškarci koji boluju od periodontitisa (ili parodontoze), oboljenja koje odlikuje upala desni i oštećenje struktura koje okružuju desni, pod većim su rizikom za razvoj erektilne disfunkcije. Pravilno pranje zuba, kao i adekvatna oralna higijena, mogu da pomognu u prevenciji oba oba stanja.

To je glavna poruka istraživanja koje je sprovedeno na Odeljenju za urologiju i Odeljenju za stomatologiju Univerziteta u Granadi, Španija.

Erektilna disfunkcija, sa jedne strane, predstavlja nemogućnost postizanja i/ili održanja erekcije, a sa druge strane, periodontitis/parodontoza je hronično oboljenje desni, koje progresivno uništava viličnu kost i tkiva koja drže zube na mestu. Ukoliko se ne leči, ovo oboljenje može dovesti do gubitka zuba. Periodontalne bakterije ili inflamatorna citokineza, koje se nalaze u zaraženim desnima, oštećuju vaskularne entotelijalne ćelije. Kad se ovakvo oštećenje desi u krvnim sudovima penisa, dolazi do erektilne disfunkcije.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 800 muškaraca, od kojih je 74 odsto onih koji imaju periodontitis izvestilo o problemima sa potencijom. Oni sa najtežim slučajevima erektilne disfunkcije su imali i najteži stepen oštećenja desni, dok su muškarci sa periodontitisom imali 2,28 puta veću učestalost ED u odnosu na muškarce sa zdravim desnima.

Iako je već poznato da postoji povezanost između parodontoze i erektilne disfunkcije, ovo istraživanje je prvo koje je sprovedeno na evropskoj populaciji, a njegovi rezultati objavljeni su u Žurnalu kliničke periodontologije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.