Može li masturbacija izazvati erektilnu disfunkciju?

Većina muškaraca se, tokom života, susretne sa problemima sa potencijom. Kada su ti problemi učestali, takvo stanje naziva se erektilnom disfunkcijom .

Nije retkost naići na mišljenje da masturbacija može da izazove ovu vrstu problema. Da li je to tačno?

Odgovor je: ne, masturbacija nije uzrok erektilne disfunkcije. Ona predstavlja prirodnu stvar i nema negativan uticaj na učestalost erekcije.

Istraživanja pokazuju da muškarci svih dobi upražnjavaju masturbaciju: to čini oko 74 odsto muškaraca i 48,1 odsto žena.

Ne samo da ne izaziva probleme sa potencijom, već masturbacija donosi benefite za zdravlje, tako što smanjuje nivo tenzije i stresa, i poboljšava san .

Može se desiti da, nakon masturbacije, ne može da dođe do erekcije. To je poznato kao „refraktorni period” i on ne treba da se izjednačava sa erektilnom disfunkcijom . Refraktorni period predstavlja vreme za koje je potrebno da se, nakon ejakulacije, ponovo uspostavi erekcija.

Istraživanja i stručnjaci su saglasni oko toga da masturbacija ne izaziva erektilnu disfunkciju. Ali, teškoća da se izazove i održi erekcija tokom masturbacije ili seksualnog odnosa, može biti pokazatelj nekih drugih zdravstvenih stanja , i zato je važno prepoznati problem na vreme i preduzeti neophodne korake u pravcu njegovog rešavanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.