4 velike istine o erektilnoj disfunkciji

Da se o erektilnoj disfunkciji ne govori dovoljno, već znamo . To nije karakteristika samo našeg društva: problem je daleko veći od toga koliko o njemu otvoreno govorimo. Međutim, mnogim muškarcima bi upravo razgovor i informisanje o ovom problemu bili od dragocene pomoći, posebno onima koji možda imaju neko ozbiljno zdravstveno oboljenje koje se manifestuje kroz probleme sa potencijom.

Erektilna disfunkcija pogađa sve oblasti života muškarca koji se sa njom bori, od njegove partnerske veze pa sve do samopouzdanja. S druge strane, jako veliki broj muškaraca između 40 i 70 godina ima određena iskustva sa ovim stanjem, a broj mlađih muškaraca takođe je u porastu.

Drugim rečima, ne postoji nijedan razuman i opravdan razlog zašto o ovom problemu ne bismo otvorenije razgovarali.

Osim što je erektilna disfunkcija tabu, u vezi sa njom i dalje postoje brojna nerazumevanja i mitovi, pa da bismo na to barem malo uticali, navodimo nekoliko dobro znanih i korisnih činjenica o erektilnoj disfunkciji.

ED nije normalan deo procesa starenja

Iako se mnogi muškarci suočavaju sa erektilnom disfunkcijom kako postaju stariji, to i dalje ne znači da je ona neminovnost koja dolazi sa godinama . Ipak, ED je povezana sa određenim fizičkim i psihičkim promenama koje su deo starenja.

Čak i kad se problemi sa potencijom, bez obzira na godine, jave s vremena na vreme, potrebno je ozbiljno pristupiti njihovom rešavanju, odnosno najpre traženju uzroka. To je upravo zato što ED može biti pokazatelj mnogo važnijih zdravstvenih stanja, kao što su dijabetes , srčana oboljenja i tome slično. Ona se češće javlja kod muškaraca sa ovim problemima, pošto oni spadaju u faktore rizika za razvoj erektilne disfunkcije.

Mnogi faktori mogu da utiču na pojavu erektilne disfunkcije, a među njima su psihički kao što su depresija ili stres, ali i nezdrave životne navike poput pušenja, alkohola, uzimanja droga, gojaznosti, fizičke neaktivnosti i tome slično; uključujući i druga zdravstvena stanja i lekove koji dovode do ED.

ED može da se leči

Mnogi muškarci, kada se suoče sa problemom erektilne disfunkcije, dožive to kao veliki stres. On to i jeste, ali nevolja nastaje u suviše fatalističkom viđenju ovog zdravstvenog stanja, što može voditi samo njegovom daljem usložnjavanju.

Erektilna disfunkcija, iako neprijatno i nepoželjno stanje, danas može i treba da se leči; ne treba je prihvatati kao nepromenljivu dijagnozu sa kojom ćete živeti do kraja života, već se sa njom treba boriti – od prevencije, do odlaska kod lekara kad primetimo da nešto nije u redu.

ED treba da leče stručna lica

Kada se prehladimo, obično ne jurimo odmah kod lekara. Najpre probamo da samostalno rešimo problem – pijemo čajeve i voćne sokove, jedemo limun i tako dalje – pa ako to ne uspe, odnosno kad prehlada postane još gora, odlazimo kod lekara.

Isto je i sa erektilnom disfunkcijom. Ako se desi nekoliko puta, u vremenskim intervalima koji sugerišu da je ona i dalje nešto što se desi povremeno, a ne dešava se učestalo, možda uopšte nema razloga za brigu. Možda bude dovoljno da se naspavate, odmorite, fokusirate, a uvek možete uzeti i neki od lekova za potenciju .

Međutim, ako je ovo problem koji dugo postoji i remeti vaš život, onda je neophodno da potražite pomoć. Ali, ne bilo kakvu pomoć – ne internet forume ili kesice sumnjivog želea koji se švercuje iz Indije – već stručnu pomoć, što znači odlazak kod lekara ili psihoterapeuta , u zavisnosti od toga gde je lociran uzrok problema sa potencijom.

ED može da vam uništi partnerski odnos

Zato, nemojte to dozvoliti. Kad se problem desi, sigurno je da ste i sami zbunjeni i uplašeni. Mnogi ljudi, u takvim situacijama, pribegavaju povlačenju u sebe, i to je potpuno očekivano; to je njihov način da se bore sa ovim problemom.

Ako spadate u takve ljude, imajte na umu da se vaš problem tiče i druge strane, koja sigurno želi da bude uključena u ono što vam se dešava. Zato ne dozvolite da vam ED kroji partnerski odnos; preduhitrite je tako što ćete otvoreno razgovarati o njoj, o tome kako se povodom svega što prolazite osećate i šta to znači da vaš odnos.

Једно мишљење на „4 velike istine o erektilnoj disfunkciji“

  1. Uzeo sam dozu od 50mg u nedelju. Od ponedeljka imam mlitave erakcije. Ne mogu ukrutiti penis. Nisam do sad imao problema sa erakcijom,lek sam uzeo da bi produzio odnos. Sta da radim?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.