Kako se leče psihički uzroci erektilne disfunkcije?

Za probleme sa erektilnom disfunkcijom – to svi znaju – obraćamo se urologu. Ali, kome se obraćamo ako su uzroci psihičke prirode?

Uzroke problema sa potencijom možemo podeliti u dve grupe: telesne i psihičke. Telesni su oni koji su na bilo koji način povezani za fiziološkim funkcionisanjem organizma, a u njih najčešće spadaju kardiovaskularni problemi , dijabetes i drugi hronični zdravstveni problemi, kao i povremeni faktori poput prehlade ili nekih drugih prolaznih stanja ili oboljenja.

Psihički uzroci erektilne disfunkcije tiču se oblasti mentalnog zdravlja i funkcionisanja, pa se tako među uzrocima mogu naći stres, anksioznost , depresivnost, problemi u partnerskom odnosu, reakcija na gubitak i tome slično, ali i oboljenja kao što su depresija (odnosno poremećaji raspoloženja), anksiozni poremećaji i tako dalje.

Najlakši (i najmanje pouzdan) način za utvrđivanje da li je problem izazvan fizičkim ili psihičkim faktorima jeste jutarnja erekcija. Naime, ukoliko dolazi do pojave jutarnje erekcije, to može da ukazuje da je sa telesnog aspekta sa funkcionisanjem penisa i svega onoga što je potrebno kako bi do erekcije došlo sve u redu, što znači da se uzrok najverovatnije nalazi u domenu psihe. I obratno: smatra se da, ako nema jutarnje erekcije, onda je uzrok telesne prirode.

Jedini pouzdan način da se otkrije uzrok jeste odlazak kod lekara , koji će na osnovu vaše anamneze i drugih dostupnih podataka (kao što su vaše navike, genetika, životni stil , laboratorijske analize i drugi relevantni nalazi) moći da zaključi šta bi dalje bilo najbolje da se radi. U suštini, ako je problem u domenu psihičkog zdravlja, onda urolog malo šta ima da učini, osim da problem, odnosno pacijenta prosledi dalje. U tom slučaju, problem spada u ekspertizu stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja, odnosno psihologa, psihoterapeuta ili psihijatra.

Ono što je najproblematičnije muškarcima koji traže pomoć u vezi sa erektilnom disfunkcijom jeste to što je čitava tema potencije u našem društvu još uvek tabu , a isto se odnosi i na odlazak kod psihologa, odnosno psihoterapeuta, pa i psihijatra. Zato mnogi mogu „prelomiti” i otići kod urologa, uprkos neprijatnosti, ali kada se ustanovi da je rešavanje problema ipak u domenu psihoterapije, to može predstavljati sasvim nov problem zbog još uvek rasprostranjenog stava da kod psihologa/psihijatra/psihoterapeuta idu samo „ludaci”.

Ovaj stav, srećom, sve je manje zastupljen i kod nas, a istina je da ovi stručnjaci, svaki na svoj način, mogu da pomognu u tretmanu erektilne disfunkcije. Ako su suočavate sa gubitkom, osećajem krivice, anksioznošću , depresivnošću, tugovanjem, konfuzijom identiteta ili seksualne orijentacije ili bilo kojim uznemirujućim i stresnim iskustvima, sve to može ometati erekciju, a isto tako je nešto na čemu se može raditi sa psihoterapeutom. Danas su seanse sa njima dostupne i online, što je dodatna pogodnost za one koji nemaju psihoterapeute u svom mestu stanovanja ili jednostavno žele da imaju širi izbor.

Psihoterapeut je prava adresa za pomenute probleme, a isto tako se možete obratiti psihologu, koji može a i ne mora biti obučen za psihoterapijski (odnosno savetodavni) rad. U tom slučaju će vas uputiti na psihoterapeuta. Takođe, možete se obratiti psihijatru ukoliko vam je mentalno zdravlje narušeno, u smislu da se to odražava na vaš svakodnevni život, na san, apetit, interakcije sa drugim ljudima i slično.

Psihijatar je lekar koji može da prepisuje lekove koji utiču na psihičko funkcionisanje, dok psiholog i psihoterapeut to nisu, pa ako oni procene da bi vam lekovi mogli biti od pomoći, mogu vas uputiti na njega.

Psihoterapijska pomoć se u našoj zemlji teško dobija u javnim zdravstvenim ustanovama, pa ćete najverovatnije istu morati da potražite u privatnoj praksi. Psihijatra možete posetiti i u domovima zdravlja, ali se spremite na gužve i na malo vremena koje će moći da vam posveti.

Odluka da se na ovaj način borite sa erektilnom disfunkcijom nije laka, ali kada je donesete, budite sigurni da ste na pravom, možda i jedinom putu da poboljšate kvalitet svog seksualnog života, ali i sveukupnog zdravlja i blagostanja. Zato nemojte oklevati da napravite taj korak.

9 мишљења на „Kako se leče psihički uzroci erektilne disfunkcije?“

  1. Повратни пинг: Aca (24 god) - Erekcija.rs
  2. Повратни пинг: Monti (36 god) - Erekcija.rs
  3. Повратни пинг: Jovan (30 god) - Erekcija.rs
  4. Повратни пинг: Miki (44 god) - Erekcija.rs
  5. Повратни пинг: Dule (48 god) - Erekcija.rs
  6. Повратни пинг: LosMomak (22 god) - Erekcija.rs
  7. Повратни пинг: DZdusan (48 god) - Erekcija.rs
  8. Повратни пинг: Pavle (28 god.) - Erekcija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.