6 ozbiljnih zdravstvenih stanja povezanih sa erektilnom disfunkcijom

Kada je reč o erektilnoj disfunkciji , mnogi smatraju da je to stanje koje se obično javlja muškarcima u kasnijem životnom dobu , što ima smisla, jer je tada svakako učestalije. Međutim, broj muškaraca starosti između 40 i 70 godina koji imaju neki oblik erektilne disfunkcije nikako nije zanemarljiv. O onima mlađima od 40 postoji još manje informacija, ali sigurno je da se i u ovoj uzrasnoj grupi nalaze oni koji se suočavaju sa problemima sa potencijom.

Danas je već dobro poznato da erektilna disfunkcija zapravo može da ukazuje na mnoge zdravstvene probleme koji mogu biti veoma opasni po zdravlje, a nikako drugačije se ne moraju manifestovati osim kroz probleme sa potencijom.

To je još jedan razlog više da, ako i kada se suočite sa ovim problemom, potražite pomoć lekara , a mi vas sada upoznajemo sa 6 oboljenja koja mogu biti glavni uzročnik problema sa potencijom.

  1. Moždani ili srčani udar

Erektilna disfunkcija može biti prvi znak začepljenja arterija, što može dovesti to moždanog i/ili srčanog udara. Mnogi muškarci koji u svojoj zdravstvenoj istoriji imaju ova stanja suočavaju se i sa problemima sa potencijom. Veza između srca i erekcije dobro je poznata . Ukoliko nema optimalnog dotoka krvi u organizam, krvni sudovi koji snabdevaju penis krvlju budu prvi koji otkažu poslušnost i tako dođe do nemogućnosti postizanja erekcije. Srčana oboljenja su veoma ozbiljna, pa ako ih imate u svojoj zdravstvenoj istoriji, neophodno je da se pre bilo kakve radnje usmerene na poboljšanje erekcije konsultujete sa lekarom.

  1. Koronarna bolest

Koronarna arterijska bolest je stanje u kom se holesterol i plak skupljaju unutar arterija i čine da se one skupljaju i sužavaju, što je jedan od vodećih uzroka smrti u zapadnoj civilizaciji. Oštećene arterije takođe mogu biti pokazatelji nekih drugih problema sa srcem koji se mogu pojaviti s godinama. Osim što začepljenje arterija može dovesti do srčanog ili moždanog udara, ono je često odgovorno i za prestanak rada srca ili nepravilne otkucaje. Lekari danas smatraju da postoji veza između erektilne disfunkcije i endotelijuma koji oblaže krvne sudove. Endotelijum krvnim sudovima „govori” kada treba da se kontrahuju ili opuštaju. Kada dođe do njegovog oštećenja – usled, na primer, uticaja stresa ili pušenja – njegove funkcije opadaju i samim tim krv se otežano kreće po organizmu i na taj način postizanje erekcije postaje sve teže.

  1. Dijabetes

Ni za dijabetes nije tajna da je jedan od čestih uzročnika erektilne disfunkcije. Ovo stanje ne samo da oštećuje krvne sudove, već i nerve. Muškarci sa dijabetesom imaju za od četiri do šest puta veći rizik da razviju erektilnu disfunkciju u odnosu na zdrave muškarce. Isto tako, dijabetes može voditi do moždanog, odnosno srčanog udara.

  1. Demencija

Jedno istraživanje sprovedeno prošle godine pokazalo je da muškarci sa erektilnom disfunkcijom za 1.68 puta imaju veću šansu da razviju demenciju u odnosu na one koji nemaju problem sa potencijom. Iako ova studija pokazuje povezanost između ove dve pojave, ona ništa na kazuje o njihovoj uzročno-posledičnoj povezanosti. Još uvek nema dovoljno istraživanja koja bi mogla dati nedvosmislene zaključke, a ono što je poznato su njihovi zajednički faktori rizika, a to su ateroskleroza, povišen holesterol, dijabetes i tako dalje.

  1. Rak prostate

Stvari su, kada je reč o raku prostate, malo kompleksnije. Naime, bolovanje od raka prostate samo po sebi ne dovodi do impotencije, ali zato metode za lečenje ovog oboljenja – kao što su operativni zahtevi i zračenje – mogu izazvati erektilnu disfunkciju. Zapravo, smatra se da je operacija osnovni uzrok impotencije kod pacijenata sa rakom prostate. To je zato što, tokom zahvata uklanjanja prostate, može doći do oštećenja nerava. Isto se može desiti pri zračenju, zbog čega nastaju problemi sa potencijom.

  1. Oboljenje jetre

Na osnovu dostupnih podataka, može se reći da, što je jetra u lošijem stanju, to su veće šanse da će se pojaviti erektilna disfunkcija. Jedno istraživanje kazuje da je ED češća kod ljudi koji su u ranom stadijumu ciroze izazvane hepatitisom C nego kod onih koji imaju hroničnu infekciju hepatitisom B. Zato je upravo kod ovih pacijenata izuzetno važno da ograniče ili, još bolje, u potpunosti prestanu sa konzumiranjem alkohola, pošto je on veoma štetan po zdravlje jetre, ali i celog organizma.

*         *         *

Ono što je, zapravo, najviše zabrinjavajuće u vezi sa opštim zdravljem i erektilnom disfunkcijom, to je činjenica da većina muškaraca koji iskuse probleme sa potencijom ne traže lekarsku pomoć. S druge strane, postoje istraživanja koja pokazuju da se erektilna disfunkcija može u potpunosti savladati pomoću promene životnih navika . U svakom slučaju, ovakve promene dovešće do poboljšanja stanja, a kako biste bili sigurni u to šta je uzrok problema, najsigurniji i najodgovorniji pristup ka sopstvenom zdravlju je odlazak kod lekara .

Једно мишљење на „6 ozbiljnih zdravstvenih stanja povezanih sa erektilnom disfunkcijom“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.