Naučnici na tragu dva potencijalna nova leka za ED

Većina lekova za erektilnu disfunkciju kao glavni aktivni sastojak imaju sildenafil. On uspešno deluje na 70 odsto onih koji ga uzimaju.

Međutim, na oko polovinu muškaraca koji imaju dijabetes – što je inače populacija koja se neretko suočava sa erektilnom disfunckijom – ovaj lek ne deluje.

Istraživači sa Dandok insituta za tehnologiju u istoimenom gradu u Irskoj otkrili su dva nova potencijalna leka za ED namenjena muškarcima sa dijebetesom, kao i onima kod kojih su uobičajene metode lečenja neuspešne.

Vođa ovog istraživanja dr Kit Tornberi kaže da, da bi se erekcija desila, potrebno je da se glatki mišić u sunđerastom tkivu penisa (to jest, cospus cavernosum) opusti. Kontrakcijom ovog mišića kontroliše se negativno naelektrisani hlorid, koji se iz ćelija pomera ka napolje. U lančanoj reakciji, spoljašnji dotok hlorida dovodi do unosa kalcijuma u ćelije. Kada se on nađe u ćelijama glatkog mišićnog tkiva, dovodi do kontrakcije, čime se erekcija onemogućava.

U ovom istraživanju tretirane su ćelije iz corpus cavernosuma mužjaka zečeva sa dva različita leka koji blokiraju dotok hlorida. Pokazalo se da oba leka mogu uspešno da blokiraju dotok hlorida, što rezultuje opuštanjem glatkih mišića.

Ovo je drugačiji način lečenja erektilne disfunkcije u odnosu na onaj koji nudi sildenafil i lekovi sa sličnim mehanizmom delovanja, koji utiču na enzime koji pospešuju cirkulaciju krvi.

Dr Tornberi kaže da ovo istraživanje pokazuje da hloridni kanali igraju važnu ulogu u stanju bez erekcije i seksualnih nadražaja u corpus cavornumu i da zbog toga predstavlja prvi korak ka budućem lečenju erektilne disfunkcije .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.