Popularna tehnika za produženje penisa koja može biti opasna

U poslednjih godinu dana, na internetu se mogu pročitati uputstva o izvesnoj tehnici koja navodno može pomoći u povećanju penisa, a sada su o tome konačno progovorili i lekari.

Reč je o tehnici koja se kolokvijalno zove „jelqing”, a na naš jezik još uvek nije prevedena. Za nju se veruje da povećava penis, a uključuje ponavljamo istezanje penisa dok je u fazi poluerekcije. Instrukcije kažu da je ovaj proces potrebno ponavljati tokom dužeg vremenskog perioda, a veruje se da se, sa svakim istezanjem, sunđerasto tkivo penisa razvlači, čineći na taj način sam penis većim.

Iako, naravno, postoje oni koji su isprobali ovu tehniku i navodno dobili zadovoljavajuće rezultate, ovim povodom oglasila su se dva medicinska stručnjaka, složivši se u tome da bi ova tehnika dugoročno mogla da donese više štete nego koristi. Naime, dvoje urologa otkrilo je da ih sve veći broj pacijenata pita za ovu tehniku, koju oni ne preporučuju, a evo i zašto.

Dr Jamin Brambhat, urolog za klinike u Orlandu, kaže da ovi ponavljani, traumatski pokreti mogu da dovedu do oštećenja tkiva i, posledično, do Pejronijeve bolesti, deformiteta penisa koji dovodi do bola i erektilne disfunkcije. Da bi do toga došlo, potrebno je ovu tehniku koristiti tokom dužeg vremenskog perioda, što je upravo deo instrukcije za njeno izvođenje. Negativni efekti pojave se tek posle nekog vremena.

Drugi urolog, dr Premal Patel sa Univerziteta u Majamiju, saglasan je sa ovim tvrdnjama i preporučuje svim muškarcima da se u vezi sa svim pitanjima u domenu seksualnog zdravlja posavetuju sa lekarima, pošto ne postoje naučno zasnovane tvrdnje da je ova tehnika delotvorna; štaviše, onda može biti opasna.

Upravo rastuća popularnog ove tehnike, bez njene medicinske utemeljenosti i mogućnosti da donese više štete nego koristi, još jednom ukazuje na važnost rešavanja zdravstvenih problema i nedoumica u konsultaciji sa lekarima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.