Josip (17 god)

P: Postovani,sa devojkom sam prvi put probao da imam sex pre 2 nedelje i tolika mi je bila frka da nismo uspeli. Probali smo pre neki dan ponovo, ali sve se desilo opet isto. Sve bude u redu kod predigre i tad mislim da nece biti problema ali cim predjemo na stvar meni nestane erekcija i onda dalje ne mogu. Probao sam da se uzdrzim od masturbacije nekoliko dana ranije ali sam cuo da se onda moze desiti prebrzo svrsavanje a ja do toga uopste ne mogu da dodjem. Nemam problem kad masturbiram samo kad se desi inace to mi je bio prvi sex u zivotu to jest pokusaj sexa, da li mislite da je dobro da uzmem neki lek

O: Poštovani, anksioznost u vezi prvog i još nekoliko narednih seksualnih iskustava – kao i kod seksualnih iskustava sa novim partnerima čak i kod onih kojima to nije prvi put – nije retkost. To je nešto što se dešava daleko češće nego što se o tome govori, što ne znači da to nije stresno. Performaciona anksioznost je upravo strah da nećete uspeti seksualno da zadovoljite partnerku i često se dešava kod onih koji nikada ranije nisu imali odnose. Taj strah zaista može da dovede do obistinjivanja onoga čega se najviše plašite i tako se stvara začarani krug: strah – nemogućnost postizanjaerekcije– ponovo strah – ponovni problemi sa potencijom.

S obzirom da je ovde najverovatnije uzrok upravo u psihičkim faktorima, odnosno u anksioznosti, savet da se opustite verovatno neće biti od koristi sam za sebe. Ali, savet da probate da tome pristupite kao nečemu što nije toliko strašno, stresno i važno, mogao bi biti od koristi. Nemojte unapred planirati kad će odnos da se desi, već je preporučljivo da to bude spontano. Na kraju krajeva, Vaš najgori strah već se obistinio, pa situacija – subjektivno – teško može da bude gora nego što jeste. Upravo to bi Vam moglo pomoći da se opustite, prepustite i pustite da se stvari odvijaju svojim tokom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.