Terapija za kontrolu bešike leči i ED?

Iako su različiti vidovi tretmana za erektilnu disfunciju dostupniji nego ikad, stručnjaci ne odustaju od daljih istraživanja u ovom smeru. Jedna od skorijih studija sprovedena u SAD pokazuje da bi pozitivne učinke na simptome ED mogao imati i lek koji se koristi u terapiji hiperaktivne mokraćne bešike.

Reč je o leku mirabegron, koji pripada grupi agonista beta 3 adreno-receptora. Istraživanje je obuhvatilo manju grupu od 13 muškaraca kod kojih su, pored sindroma hiperaktivne bešike, postojali i blagi do umereni simptomi ED. Nakon prepisivanja terapije, učesnici su praćeni tokom narednih 12 nedelja, a kod petoro njih uočena su značajna poboljšanja u seksualnoj funkciji.

Očekivano, terapija je imala zapaženog učinka i na smanjenje simptoma hiperaktivne bešike, i to bez ozbiljnijih neželjenih dejstava leka. Osim povremenih glavobolja, pojedini muškarci iskusili su blage bolove u leđima i nogama, simptome slične gripu, konstipaciju i osip.

Isto istraživanje ponovljeno je na grupi od 20 muškaraca. Ova grupa je primala po 25 mg mirabegrona dnevno tokom 2 nedelje, a zatim po 50 mg u narednih 10 nedelja. Sedmoro njih je u međuvremenu odustalo od terapije, dok je kod preostalih već između 4. i 8. nedelje primećeno znatno smanjenje simptoma ED.

Stručnjaci koji su vodili istraživanje naveli su da je za sada reč o veoma malom uzorku pacijenata, ali da su rezultati ohrabrujući. U skladu sa tim, naredni korak je sprovođenje većih, nasumičnih studija sa akcentom na efikasnost i bezbednost leka mirabegron. Lekari veruju i da bi se mirabegron mogao pokazati kao dobra alternativa inhibitorima fosfodiesteraze 5 (PDE5), prvenstveno u slučajevima kada je lečenje ovom grupom lekova kontraindikovano ili se pokaže neuspešnim. Iz tih razloga, namera stručnjaka je da istraže i delovanje lekova koji ne moraju ciljati isključivo simptome ED, već bi se razmatrali kao vid dopunske terapije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.