3 simptoma koja muškarci često ignorišu

Nije retkost da nas naše telo obaveštava o nečemu važnom što se u njemu dešava mnogo ranije nego što se problem rasplamsa. Jedina nevolja je ta što smo skloni da te znake ignorišemo, nadajući se da su privremene smetnje, da ne znače ništa i da će prestati same od sebe. Tek kad se to ne desi, shvatimo da moramo nešto da preduzmemo.

Ignorisanje nekih simptoma, koje zapravo mogu ukazivati na ozbiljna zdravstvena stanja , može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, i to onih koje su, blagovremenom reakcijom, mogle biti izbegnute.

Prema jednom istraživanju koje je sprovela Svetska zdravstvena organizacija (WHO) u Engleskoj, muškarci se manje staraju o svom zdravlju od žena. Oni se ređe obraćaju lekarima za pomoć, odnosno ređe koriste zdravstvene usluge, što znači da se mnogi simptomi uoče u kasnim stadijumima pojave bolesti.

Muškarci, takođe, prema nalazu ovog istraživanja, za oko 60 odsto češće oboljevaju od raka nego žene, a smatra se da njihova sklonost da problem zadržavaju za sebe utiče na sumorne statistike smrtnosti od malignih bolesti.

Zato se smatra da neke simptome jednostavno ne treba ignorisati, ma koliko se odlazak kod lekara činio kao stresan. Evo tri takva simptoma, za koja se smatra da ih muškarci najlakše otpisuju kao nevažne:

Erektilna disfunkcija

Jedna od stvari o kojoj se malo govori, a može biti vesnik mnogih medicinskih stanja koje je bolje uočiti što ranije, je erektilna disfunkcija . Nju mogu izazvati stres, previše alkohola, ali i srčana oboljenja .

Problemi sa potencijom mogu se javiti velikom broju muškaraca tokom života, pa se smatrati bezazlenim, a isto tako mogu biti prvi simptomi, recimo, hipertenzije i dijabetesa .

Pomenuto istraživanje je pokazalo da je oko dve trećine muškaraca sa koronarnim oboljenjima imalo erektilnu disfunkciju pre dijagnostikovanja bolesti zbog koje su se i obratili lekaru.

Bol u preponama

Neprijatnost u predelu prepona – predela između abdomena i butina oko pubične kosti – može biti znak povrede kuka. One nisu retkost među muškarcima, posebno kod onih koji se redovno bave sportom, fitnesom ili nekim drugim vidom rekreacije.

Ponekad se simptomi ovog stanja mogu povući usled odmora od sportskih aktivnosti, pa mnogi muškarci odustanu od posete lekaru. I tako povredu kuka, koja se ne izleči kako treba, mogu imati godinama, a kod lekara ne odlaze sve dok bol ne postane nepodnošljiv. Zato je preporučljivo obratiti se lekaru na pojavu perzistentnog bola u gornjem delu butine i/ili donjem delu abdomena, kako povreda ne bi postajala sve gora i bolnija.

Inkontinencija

Inkontinencija predstavlja slučajno ili nevoljno oticanje urina iz bešike. Ukoliko se ne leči, može izazivati kožne upale, otoke i osipe.

Danas se smatra da se inkontinencija može sprečiti vežbama karlične pregrade. Ova regija često se pominje u kontekstu trudnoće i postoporođajnih vežbi. I za muškarce je važno da ojačaju svoju karličnu pregradu, u svrhe održavanja urogenitalnog trakta zdravim, kako bi se smanjila mogućnost inkontinencije i poboljšalo seksualno zdravlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.