6 stvari koje morate znati o erektilnoj disfunkciji

Problemi sa potencijom ne samo da su neprijatni, već i realnost velikog broja muškaraca. Ovo nije tema o kojoj se otvoreno govori , što otežava razumevanje šta ona stvarno jeste, a šta nije.

Zato donosimo 6 činjenica koje je neophodno da znate o erektilnoj disfunkciji , kako biste znali šta vam je činiti ukoliko počne da se dešava i vama.

  1. Problemi sa erekcijom mogu se desiti svim muškarcima, bez obzira na godine. Iako je činjenica da se ED češće javlja kod starijih muškaraca , odnosno njena učestalost se povećava sa starošću, to ne znači da su mlađi muškarci Jedno istraživanje pokazalo je da je 85 odsto muškaraca starosti od 20 do 39 godina „uvek” ili „skoro uvek” može da postigne i održi erekciju dovoljno dugo za uspešan seksualni odnos. To znači da oko 15 odsto muškaraca povremeno ima probleme sa erekcijom. S druge strane, 20 odsto muškaraca starosti od 40 do 59 godina kažu da mogu da postignu dovoljno dobru erekciju, dok 12 odsto kaže da to može ponekad, a dva odsto kažu da im to ne polazi za rukom uopšte.
  1. Erektilna disfunkcija se ne leči samo lekovima. Većina muškaraca veruje da, kada se suoči sa problemom sa potencijom, sve što treba da se uradi je da se odabere odgovarajuć lek i problem će nestati. Ne samo da lekovi nisu jedini način da se tretira erektilna disfunkcija (tu su i pumpe, injekcije i implanti), već se njom bave i psihoterapeuti , onda kada su njeni uzroci locirani u domenu psihičkog zdravlja .
  1. Redovan seks može pomoći u prevenciji erektilne disfunkcije. Jedno istraživanje objavljeno u Američkom žurnalu medicine otkrilo je da muškarci koji nedelju dana i više nemaju seksualne odnose imaju veći rizik za pojavu ED od onih koji seks imaju jednom nedeljno. Osim toga, važan podatak o prirodi erektilne disfunkcije je i postojanje jutarnjih erekcija. Oni koji imaju manje od jedne jutarnje erekcije nedeljno imaju tri puta veći rizik za razvoj erektilne disfunkcije u odnosu na one koji imaju dve do tri jutarnje erekcije na nedeljnom nivou.
  1. Erektilna disfunkcija je povezana sa zdravljem zuba. Hronična oboljenja desni povezana su sa erektilnom disfunkcijom. U Žurnalu seksualne medicine objavljeno je istraživanje koje je pokazalo da muškarci u tridesetim godina sa ozbiljnim oboljenjima desni imaju do tri puta veću šansu da se suoče sa problemima sa potencijom. Isto istraživanje pretpostavlja da je zdravlje usne šupljine povezano sa vaskularnim oboljenjima, koja su čest uzrok erektilne disfunkcije, ali se isto tako dovode u vezu i sa upalnim procesima.
  1. Pušenje može izazvati erektilnu disfunkciju. Kao i druge loše životne navike , pušenje na više načina utiče na zdravlje, a jedan od tih negativnih uticaja odnosi se i na erekciju. U časopisu BJU International objavljeni su nalazi da nakon jedne godine od prestanka pušenja, 25 odsto ispitanih muškaraca izveštava o poboljšanju erekcije. Kada u obzir uzmemo da pušenje oštećuje krvne sudove i na taj način smanjuje dotok krvi u organizmu, onda nije iznenađujuće zašto se negativno može odraziti i na erekciju.
  1. Erektilna disfunkcija može biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema. ED se može javiti kao prvi simptom vaskularnih oboljenja , pošto je za erekciju neophodan neometan dotok krvi do penisa. Za mlađe muškarce, ovo može biti prvi znak postojanja drugog oboljenja koje se odražava na potenciju. Gojaznost je takođe povezana sa većim rizikom za pojavu ED, kao i nedostatak fizičke aktivnosti. Muškarci normalne težine, koji vežbaju oko 30 minuta dnevno, smanjuju svoje šanse za pojavu ED.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.