Da li je budućnost lečenja impotencije u matičnim ćelijama?

Rani nalazi jednog kliničkog istraživanja pokazuju da bi terapija matičnim ćelijama mogla davati zadovoljavajuće rezultate u lečenju erektilne disfunkcije , nakon što je utvrđeno da kod nekih muškaraca sa tim stanjem ova procedura pozitivno utiče na erekciju.

Za najčešće uzročnike erektilne disfunkcije smatraju se, sa telesnog aspekta, visok krvni pritisak, dijabetes , srčana oboljenja , hronično oboljenje jetre i problemi sa prostatom, dok su među psihičkim uzrocima najzastupljeniji stres, anksioznost , depresija i nisko samopouzdanje.

Trenutni načini lečenja problema sa potencijom u najvećoj meri se oslanjaju na lekove koji su inhibitori PDE-5 (kao što je Viagra ), implante za penise i injekcije. Međutim, dr Marta Har, sa Odense bolničkog univerziteta u Danskoj, vođa pomenutog istraživanja, smatra da sve ove terapijske opcije imaju značajne neželjene efekte.

Zato je dr Har sa svojim istraživačkim timom odlučila da pronađe alternativnu metodu lečenja erektilne disfunkcije, koja se zasniva na upotrebi matičnih ćelija, čija efikasnost je najpre utvrđena u studijama na životinjama.

U prvoj fazi ovog ispitivanja učestvovao je 21 muškarac. Svi oni su bolovali od erektilne disfunkcije, nastale kao posledica hirurških intervencija u svrhe lečenja raka prostate. Nijednom od ovih muškaraca prethodno nije pomogla nijedna druga metoda lečenja.

Terapija matičnim ćelijama sastoji se najpre od uzimanja pacijentovih sopstvenih matičnih ćelija iz masnog tkiva na abdomenu, a potom njihovog ubrizgavanja u sunđerasto tkivo penisa.

Dr Har i njene kolege pronašli su da je, u roku od šest meseci nakon procedure, 8 od 21 muškarca koji koji su na ovaj način lečeni mogao da se upusti u spontan seksualni odnos. Njihovo poboljšanje ostalo je primetno i 12 meseci nakon procedure.

Nalazi ovog istraživanja predstavljeni su na godišnjoj konferenciji Evropske asocijacije urologa, koja je održana u Londonu. Dr Har kaže da je najveći značaj ovog terapijskog postupka taj što on spontano vraća erekciju, to jest utiče na nju bez bilo kakve upotrebe lekova, injekcija ili implanta.

Iako su ovo samo preliminarni rezultati, Dr Har i njen tim smatraju da su oni veoma obećavajući. Trenutno je u toku proces započinjanja druge faze istraživanja, kako bi se dodatno ispitali bezbednost i efikasnost korišćenja matičnih ćelija u svrhe lečenja erektilne disfunkcije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.