Da li je erektilna disfunkcija zaista toliko rasprostranjena među mlađim muškarcima?

Erektilna disfunkcija nije problem sa kojim se suočavaju samo sredovečni i stariji muškarci, a broj onih mlađih od četrdeset je u porastu. Međutim, istraživači iz Ujedinjenog Kraljevstva kažu da njihov broj nije visok kao što se smatra.

Nedavno sprovedeno istraživanje u UK pokažalo je da oko polovina muškaraca tokom tridesetih ima neki problem u domenu postizanja i/ili održanja erekcije. Više od jedne trećine ima ovaj problem u populaciji mlađoj od 30 godina. Nešto više od 40 odsto muškaraca u četrdesetim i pedesetim godinama ima probleme sa potencijom.

Međutim, istraživanja u ovoj oblasti u poslednje vreme pokazuju drugačiju sliku, a razlike se pripisuju različitim definicijama erektilne disfunkcije . U nekim slučajevima problemi sa potencijom izjednačavani su sa bilo kojim problemom u domenu muškog seksualnog zdravlja, uključujući preuranjenu ejakulaciju .

Među najčešćim uzrocima erektilne disfunkcije su kardiovaskularne bolesti , koje utiču na dotok krvi do penisa i najčešće pogađaju muškarce srednje i starije životne dobi .

Istraživanje o kom je reč je među najčešće uzroke uvrstilo stres, anksioznost , umor i prekomerno konzumiranje alkohola. U ovom istraživanju su se psihički faktori identifikovali kao najčešči uzroci erektilne disfunkcije.

To i dalje ne znači da ne erektilna disfunkcija među muškarcima mlađim od 40 ne postoji, već samo da nije tako česta kao što se može zaključiti, navode autori istraživanja.

U toj populaciji, među najčešćim uzrocima problema sa potencijom nalaze se korišćenje antidepresiva, vožnja bicikla i prekomerna izloženost pornografskim sadržajima .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.