Gojko (43 god.)

P: Pozdrav. Koristim izvesno vreme lekove za smirenje (bromazepam 5mg) otkako su počeli da se ređaju neki stresovi vezano za privatni život i posao. Ovako moram da priznam da ih pijem bez recepta (nije mi prepisao stručnjak) pa bih voleo da znam je li to može imati posledicu na seksualnu potenciju.

O: Poštovani, što se tiče lekova koji se koriste kao vid terapije i ispomoći u prevazilaženju stresnih epizoda ili psiholoških kriza – svakako je poželjno da budu prepisani od strane stručnjaka (psihijatra). Bez obzira na njihovu masovnu upotrebu, ne znači i da će isti lek svakome odgovarati. Jedna od njihovih nuspojava jeste i opadanje libida, s tim da uzrok smanjene seksualne želje velikim delom leži upravo u stresu.

U slučaju da negativni efekti stresa počnu da utiču na svakodnevno funkcionisanje (ili se u većoj meri odraze na mentalno i fizičko zdravlje), savet bi bio da uz pomoć psihologa/psihoterapeuta pokušate da potražite usmerenje. Na taj način ćete adresirati i koren uzroka smanjene seksualne potencije, a s druge strane, dobiti i korisne savete o tome kako da koristite i razvijate različite tehnike upravljanja stresom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.