Hrana bogata citrulinom je prijatelj erekcije

Svi dobro znamo da je povrće zdravo, a stručnjaci kažu da ono može igrati značaju ulogu u prevenciji i lečenju erektilne disfunkcije.

Ovo stanje, poznato i kao impotencija, definiše se kao nemogućnost postizanja i/ili održanja erekcije. Relativno je učestalo, posebno kod muškaraca starije životne dobi . Procenjuje se da oko polovina muškaraca starosti između 40 i 70 godina boluje, od određenog stepena, od erektilne disfunkcije .

U osnovi ovog problema mogu se nalaziti različiti uzroci: od sužavanja krvnih sudova, do stanja povezanih sa dijabetesom , visokim holesterolom i krvnim pritiskom .

Postoje brojni načini na koje se leči erektilna disfunkcija, a u njih spadaju i izmene životnih navika i pijenje statina , a često se pripisuju i lekovi poput Viagre.

Tema koja je trenutno aktuelna u ovoj oblasti tiče se hrane bogate citrulinom, kao što su krastavci, spanać, nar, orasi, narandže i lubenice. Ove namirnice mogu značajno umanjiti erektilnu disfunkciju kod muškaraca koji boluju od niskog krvnog pritiska, a korisne su i kod prevladavanja stanja poput hroničnog umora i stresa.

Citrulin u hrani i dodacima ishrani se u telu konvertuje u drugu aminokiselinu koja se zova arginin i koja se dalje transformiše u azot-oksid. On omogućava opuštanje krvnih sudova, čime dolazi do poboljšanja protoka krvi do penisa, što je ključno za postizanje i održanje erekcije.

U jednom istraživanju sa 24 muškarca koji boluju od umerene erektilne disfunkcije, polovina je izvestila o poboljšanju erekcije nakon jednomesečnog uzimanja suplemenata na bazi citrulina svakodnevno, za razliku od samo dva muškarca sa istim rezultatom koji su uzimali placebo.

Pogrešno bi, međutim, bilo zaključiti da bi sam arginin mogao imati isti ili jači efekat kao citrulin, koji se brže apsorbuje od drugih supstanci. Pre nego što dospe u krvotok, arginin se konvertuje u druge supstance od strane jetre, dok citrulin prolazi kroz jetru i bubrezi ga konvertuju u arginin, pa tek onda cirkuliše krvotokom, što znači da bi on mogao biti zdravija i efikasnija alternativa.

Ranija istraživanja pokazala su da suplementi arginina pomažu u lečenju erektilne dsifunkcije kod muškaraca koji imaju niske nivoe nitrita u krvi ili urinu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.